West-Friesland

Vandaag uitspraak in zaak omgekomen peuter Maurycy (4): dit ging eraan vooraf

19 maart 2019, 09.56 uur · Foto: NH Nieuws / Google Streetview

Whatsapp

De rechter doet vandaag uitspraak in de zaak van de omgekomen Maurycy Biernacki. De 4-jarige peuter kwam in december 2015 om het leven toen hij bij speelpark Happy Days in Grootebroek van een speeltoestel viel en met zijn hoofd op de betonnen vloer terechtkwam. Het OM heeft taakstraffen tot 240 uur geëist tegen medewerkers van de speelhal en een oud-medewerker van de kinderopvang voor dood door schuld.

Het Poolse jongetje was op 31 december 2015 bij kinderopvang Small Steps en zou die dag gaan spelen bij de binnenspeeltuin van Happy Days in Grootebroek. Daar ging het vreselijk mis, toen Maurycy van vier meter hoogte van een luchtkussen op de betonnen vloer viel.

Lees ook: Jongetje (4) overleden na val van springkussen in partycentrum

Met ernstig hersenletsel werd het jongetje overgebracht naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam, waar hij negen dagen later aan zijn verwondingen overleed. Zijn ouders kampen nog altijd met enorm veel verdriet en deden hun verhaal aan NH Nieuws: 

NH Nieuws

Aaneenschakeling van fouten
De val lijkt eerst noodlottig te zijn, maar na uitgebreid onderzoek van Openbaar Ministerie (OM) en de familie zelf blijkt er meer aan de hand te zijn: meerdere partijen hebben samen voor een aaneenschakeling van fouten gezorgd. 

Lees ook: Zaak van verongelukte Maurycy (4) van start: speelhal en kinderopvang voor de rechter

Het heeft het OM meer dan drie jaar gekost om alle onderzoeken naar de valpartij af te ronden en de zaak voor de rechter te krijgen.

Dood door schuld
De officier van justitie stelt dat bij directeur Lieuwe de J. en medewerker Jeroen S. van Happy Days sprake was van bewuste schuld. Bij Petra K., de pedagogisch medewerkster van de kinderopvang, was er sprake van onbewuste schuld, juridisch gezien.

Lees ook: Ouders Maurycy woest om strafeis: "Nog slechter dan wij ooit hebben kunnen bedenken"

Het OM eist een taakstraf van 240 uur voor Lieuwe de J. en 180 uur taakstraf voor Jeroen S. Tegen de medewerkster van de kinderopvang eist het OM honderd uur. En tegen het bedrijf Happy Days is de eis 20.000 euro geldboete. Alle vier de verdachten worden beschuldigd van dood door schuld.

De officier vindt dat Happy Days ernstig in gebreke is gebleven wat veiligheid betreft. Eigenaar Lieuwe de J. had moeten zorgen dat bezoekers geen gevaar liepen. Het desastreuze speeltoestel voldeed ook niet aan de veiligheidseisen.

Lees ook: Speelpark-eigenaar in zaak omgekomen Maurycy (4) : 'Handleiding toestel nooit gelezen'

Dat de medewerkers van het speelpark nooit de handleiding van het toestel hebben gelezen is volgens de aanklager schandalig: "Ze hebben er een potje van gemaakt en hadden het ongeval kunnen voorkomen."

De medewerkers van de speelhal wijzen naar elkaar als hoofdverantwoordelijke bij het speeltoestel. De oud-medewerkster van de kinderopvang stelt onschuldig te zijn aangezien het de organisatie Small Steps was die het uitje naar Happy Days als veilig had gekwalificeerd.

De familie van Maurycy
De emoties liepen tijdens de zaak hoog op bij de ouders van Maurycy. Vooral het wijzen naar elkaars verantwoordelijkheden en niet erkennen van eigen fouten zit de familie erg dwars, vertelde Vincent Pover, oom van Maurycy aan NH Nieuws: 

De familie was woedend dat er geen celstraf geëist werd tegen de medewerkers van Happy Days. "Ik moest vader echt in bedwang houden", vertelt Pover na de strafeis. "Die is woest. Het was nog slechter dan wij ooit hadden kunnen bedenken."

De officier van justitie kon geen roekeloosheid aantonen van de twee medewerkers. "Ik snap niet zo goed waarom de officier dat niet heeft kunnen aantonen", vertelt Vincent. "Want hij heeft zoveel bewijs verzameld dat allemaal op roekeloosheid uitkomt."

Toestel deugde niet
Uit onderzoek van een deskundige blijkt dat het toestel, de afmatrace, niet bestemd was voor kinderen die met de kinderopvang mee waren. Ze waren te jong. Er had permanent toezicht moeten zijn en ook hadden er matten moeten liggen en hadden de wanden hoger moeten zijn.

De eigenaar was al in 2013 gewaarschuwd dat zes toestellen niet aan de veiligheidseisen voldeden en ook geen certificaten hadden. Hij zou ze laten keuren, maar deed dit niet.

NH Nieuws doet vandaag live verslag vanuit de rechtbank. De uitspraak volgt later op de dag.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp