Alkmaar

NL
V

Pensioenstaking afgelast na schietpartij Utrecht: "Het voelt niet goed om actie te voeren"

18 maart 2019, 18.07 uur · Aangepast 18 maart 2019, 18.24 uur

Het had volgens Theo Nijensteen, woordvoerder van de politie, een stakingsfeestje moeten zijn. Door de schietpartij in Utrecht, waarbij drie doden zijn gevallen en vijf mensen gewond raakten, liep het compleet anders. De landelijke actiedag voor een beter pensioenakkoord werd afgelast. "Het was heel onwerkelijk", aldus Nijensteen.

Voor het vertrek naar Den Haag was de sfeer bij de vertreklocatie in Alkmaar nog opperbest. Er werden hesjes uitgedeeld en een doedelzakband, compleet in tenue, laadde vol goede moed de instrumenten in. "We hebben gisteravond nog een borreltje gedronken, de stembanden zijn dus gesmeerd. We gaan er lekker tegenaan", aldus een van de actievoerders. 

Schietpartij
Maar toen in de bus het nieuws doorsijpelde dat er in een Utrechtse tram schoten waren gelost, sloeg de sfeer al snel om. "We wisten nog niet precies wat er aan de hand was", vertelt Nijensteen aan NH Nieuws. "Toen we op het Malieveld stonden, werd eigenlijk meteen omgeroepen dat de actie gestaakt werd en dat we zo snel mogelijk terug moesten naar onze standplaatsen."

Het is volgens Nijensteen enigszins teleurstellend, maar aan de andere kant een besluit waar niemand problemen mee had. "Je hebt natuurlijk veel werk in deze actie gestopt maar aan de andere kant voelt het ook niet goed om actie te voeren als andere collega's in het land met hele andere zaken bezig zijn. Er waren ook collega's op het Malieveld die daarin hun bijdrage moesten leveren. Iedereen heeft hier vrede mee."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH/Tom Jurriaans