Noordkop & Texel

Schagen begint dit jaar eerder met indammen ganzenpopulatie

18 maart 2019, 17.50 uur · Aangepast 18 maart 2019, 18.57 uur

NH Nieuws

SCHAGEN - Vanwege een aantal warme en lenteachtige dagen in februari, is de gemeente Schagen iets eerder dan anders begonnen met het behandelen van ganzeneieren. Door ze in te smeren met olie, komen de eieren niet uit en wordt de populatie in de hand gehouden. Door de enorme aantallen vogels ontstaat er veel schade aan natuur en landbouw.

"We zijn een week eerder", zegt Lilian Wigarda van de gemeente. "We merken dat we nesten tegenkomen met eieren. Dat gaat nu om vijf tot acht stuks. Dat zijn nog geen volledige nesten. Daarin zitten meestal zo'n zestien eieren." 

Samen met leden van vogelwerkgroep Tringa banjert Wigarda door het natte natuurgebied in het noordwesten van Schagen, vlakbij de asfaltfabriek. "Hier ligt een nest met vijf eieren. Ik smeer ze in met plantaardige olie zodat de poriën dichtgaan. Er komt dus geen zuurstof meer in het ei en daardoor kan het kuiken niet groeien. We markeren de eieren die we behandelen. Als we later terugkomen, kan het zijn dat de gans extra eieren heeft gelegd en dan weet je welke je gedaan hebt."

Poepen
De ganzen eten van de gewassen van boeren en poepen graslanden vol, waardoor koeien er niet kunnen grazen. Verder verjagen ze met hun gedrag weidevogels: "Ze maken gewoon heel veel kapot", zegt Wigarda. "En ze verdringen de grutto, de wulp, de kievit, dat soort vogels."

Lees ook: Heet Hangijzer: Boeren eisen meer maatregelen tegen ganzenoverlast

De behandeling van ganzeneieren gaat in de gemeente Schagen nog zo'n drie weken door.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!