Ga naar Content
Noord-Holland

Flevoland moet groei datacenters mogelijk maken

18 maart 2019, 15.28 uur · Aangepast 18 maart 2019, 15.51 uur
Door: · Foto: TDCG

Door een tekort aan stroom dreigt de vestiging van datacenters in Amsterdam en omgeving in gevaar te komen. Met een 'routekaart' proberen gemeenten en bedrijfsleven de toekomst van deze belangrijke sector veilig te stellen.

Een kwart van het Bruto Nationaal Product (BNP) is in meer of mindere mate afhankelijk van datacenters in ons land. Daarmee is deze sector uitermate belangrijk voor de economie. Het merendeel van deze datacenters is gevestigd bij Amsterdam waar Atlantische datakabels aan land komen. Amsterdam is daarmee het op één na grootste dataknoopunt ter wereld.  

Lees ook: nieuw datacenter in Amsterdam Zuidoost

Stroom
Maar al deze datacenters samen gebruiken 10 procent van de totale Nederlandse energie. In de Metropoolregio moet daarom het elektriciteitsnetwerk flink worden uitgebreid maar dat is op korte termijn lastig. Snel transformatorstations bijbouwen is in de regio Amsterdam een utopie. Netbeheerder Liander kan daarom de vraag naar elektriciteit niet bijbenen.

Lees ook: Explosieve vraag naar elektra vraagt forse investeringen

Datacenters zijn cruciaal voor de economie en om te voorkomen dat bedrijven de regio de rug toekeren is Flevoland in beeld om een deel van de nieuwe datacenters te huisvesten. In de polder is er nog voldoende stroom om extra bedrijven te vestigen.

Agriport A7
Ook in de Kop van Noord-Holland is nog ruimte voor groei. Het gebied rondom Agriport A7 is vooral in trek bij extreem grote datacenters van onder meer Microsoft en Google. De verwachting is dat dit aantal nog verder zal toenemen.

Stadswarmte
De aanwezigheid van de vele datacenters in de regio biedt ook kansen voor stadsverwarming. Met de restwarmte van alle bedrijven kunnen 1 miljoen huishoudens verwarmd worden. Dat betekent wel dat de bedrijven gevestigd moeten worden in de buurt van de stad.