Ga naar Content
West-Friesland

De Enkhuizer vogelkwelling: Waar komen al die aalscholvers toch vandaan?

18 maart 2019, 16.03 uur · Aangepast 27 februari 2020, 15.12 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Wikipedia - Aalscholvers IJsselmeer

ENKHUIZEN - Opblaasdolfijnen leken de oplossing om de vele aalscholvers weg te jagen uit de havens in Enkhuizen. Ze zorgen namelijk voor de nodige overlast. Het leek even te helpen, maar inmiddels zitten de vogels er weer volop. Waar komen ze toch vandaan? En gaan ze ooit weer weg?

Rond deze tijd van het jaar breekt het paarseizoen aan voor de aalscholver, een beschermde vogel. Inmiddels is de vogelkolonie uitgegroeid tot honderden aantallen en veroorzaken deze vogels de nodige overlast. Volgens omwonenden poepen ze alles onder en belanden half aangegeten vissen in de tuin en op de kant. Recreatieve vissers zien lijden onder het verdwijnen van de vissen uit de binnenwateren, die voor de vogels als voedsel dienen. 

NH Nieuws maakte eerder een reportage over de aalscholvers in Enkhuizen:  

Dolfijnen jagen aalscholvers weg in Enkhuizen - NH Nieuws

De aalscholver komt steeds moeilijker aan voedsel. Daarom hebben ze het nu gemunt op het rustige water in de haven van Enkhuizen. Aalscholvers vissen namelijk op zicht en zoeken daarom rustig water op. Met het onstuimige weer is het voor deze vogel moeilijk om hun voedsel te spotten in het drukke en daardoor troebele water. "Het is dan net een woestijnstorm onder water en ze moeten toch eten", vertelt vogelexpert Douwe Greydanus. Daarom komen ze graag naar de binnenstad toe. 

Uitsterven
Ondanks dat het voor de visvereniging en omwonenden lijkt alsof deze vogelkolonie groeit, klopt dit volgens Greydanus niet. De vogel sterft namelijk uit en is daarom beschermd. Het aantal aalscholvers zal naar verwachting de aankomende jaren alleen nog maar meer afnemen, door het gebrek aan voedsel.  

Verblijfplaats
De vogels verblijven nu voor het overgrote deel op de Kreupel: een als natuurgebied aangelegd kunstmatig eiland in het IJsselmeer. Maar voor hun voedsel zoeken ze dus rustig water op.  

Lees ook: Bijzondere 'dolfijnen' gespot in de haven van Enkhuizen

Of de vogels ooit zullen verdwijnen uit Enkhuizen, is niet duidelijk. Wel verwacht Greydanus dat de aalscholver misschien zal verhuizen naar de nieuw aangelegde Marker Wadden. "Maar ook dit ligt aan de visstand en hoe de wind staat. Als er bij de wadden meer vis komt, zullen ze daar vanzelf heen gaan. Dat is nu nog niet het geval omdat het een nieuw gebied is." 

Een handje helpen
Greydanus vertelt wel dat hij vindt dat we met zijn allen de natuur een handje mogen helpen: "Als er overal voedsel te verkrijgen is, verplaatst het 'probleem' zich vanzelf weer. Het gaat met de natuur niet goed, dus ik vind het geen probleem. Als wij het koud hebben in de winter, gaan we toch ook massaal naar Spanje? Deze vogels volgen ook hun behoeftes. Als je honger hebt, ga je op zoek naar eten. Klaar."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!