Ga naar Content
Amsterdam

Getuige steekpartij op Amsterdamse Albert Cuyp greep in: 'Winkelier ging compleet door het lint'

17 maart 2019, 20.09 uur
Door: · Foto: AT5

De 24-jarige Koen Sachse liep op een drukke zaterdagmiddag op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt voor zijn wekelijkse boodschappen, toen hij in de verte opeens hard geschreeuw hoorde. Hij liep terug en was daar getuige van een uit de hand gelopen ruzie tussen een waterpijpverkoper en zijn buurman, een meubelverkoper.

"Als ik wist dat er gestoken was, had ik misschien niet ingegrepen", vertelt Sachse. "Ik zag aan de overkant een man van top tot teen onder het bloed staan, maar er gebeurde gewoon zoveel", gaat hij verder. Volgens Sachse ging de waterpijpverkoper 'compleet door het lint'. "Hij zag gewoon helemaal zwart voor de ogen, gooide met meerdere stoelen. Toen hij naar een van zijn waterpijpen greep om zijn buurman daarmee te lijf te gaan, greep ik in."

Dilemma
En Sachse was niet de enige die in actie kwam. "Als ik alleen was, had ik het echt niet gedurfd. De man was bijna twee meter en zeker wel 100 kilo. Het was nogal een dilemma. Ik dacht even, 'misschien kan ik mij er beter buiten houden, want straks ben ik aan de beurt'. Maar ik zag echt dat die mensen in noodweer zaten en niemand greep in. Gelukkig kreeg ik hulp."

Lees ook: Steekpartij op Albert Cuypmarkt in Amsterdam

Samen met anderen duwde Sachse de ondernemer zijn winkel in. Met z'n tweeën probeerden ze hem in bedwang te houden, maar "hij keek gewoon langs ons heen en wilde zo snel mogelijk de winkel uit, dat lukte niet. De deur werd namelijk van de buitenkant gebarricadeerd door een aantal mensen, zodat hij er niet meer uit kon."

Aangehouden
Sachse vertelt dat hij verder niet in gevaar liep toen hij ingreep. "De man had het echt voorzien op zijn buren en niet op ons." Toen de politie eenmaal ter plekke was en vroeg wat er precies aan de hand was, zei de woedende ondernemer 'niks'. Er waren verder ook geen strubbelingen toen de politie de man aanhield. "Hij werkte gewoon mee." 

Lees ook: Steekpartij op Albert Cuypmarkt in Amsterdam lijkt ruzie om marktkraam

De 24-jarige getuige van het incident is nog steeds een beetje in de war van wat er gebeurde. "Toen de politie er eenmaal was ging het allemaal heel snel. Ik liep ook gewoon weg van de winkel en ben later pas naar een agent toegestapt en heb een verklaring afgegeven."