Ga naar Content
Alkmaar

Castricummer zat in trein die bijna botste: "Ik moest me vastgrijpen"

16 maart 2019, 11.55 uur · Aangepast 17 maart 2019, 20.07 uur
Door: · Foto: Carl Königel

Gisteravond botste een trein bijna op een andere trein in Castricum. De machinist zag een rood sein over het hoofd en reed een spoor op waar nog een trein stond. Het automatische remsysteem voorkwam op het nippertje een botsing.

Reiziger Carl Königel was onderweg naar huis en zat in de trein. "Ik was alvast bij de deur gaan staan omdat we het station al bijna binnenreden. Ineens remde de trein abrupt. Ik moest de beugels van de deuren vastgrijpen om niet om te vallen", vertelt hij. 

Carl realiseert zich dat er iets flink is misgegaan: "Ik dacht dat iemand aan de noodrem had getrokken of dat er een springer was. Dat komt op dit traject nog weleens voor namelijk."

Toch duurde het lang voordat hij precies wist wat er aan de hand was. "De omroepberichten waren niet te verstaan. We hoorden alleen wat gemurmel uit de luidsprekers komen. We wisten niet wat er aan de hand was en hoe lang het zou gaan duren. Via Twitter kwam ik uiteindelijk te weten wat er gebeurd was", vertelt hij. 

Uitchecken
Ondanks het lange wachten houden de meeste reizigers de moed erin: "De sfeer in de trein was melig. Mensen waren grappen aan het maken. Natuurlijk waren er ook mensen bij die geïrriteerd waren, maar over het algemeen was de sfeer goed", aldus Carl.

Als na een uur iemand van de NS de deur handmatig openmaakt kan het weekend van Carl eindelijk beginnen. "Maar eerst moest ik nog even naar het station lopen om uit te checken", besluit hij. 

Rood sein
Volgens reizigersvereniging Rover is een dergelijke situatie zoals in Castricum gisteren vrij uniek: "Vijftien meter afstand is niet heel veel", vertelt een woordvoerder. "Toch gebeurt het wel vaker. Machinisten zijn mensen en die missen weleens een rood sein. Maar daarom is juist het automatische remsysteem bedacht en dat heeft gisteren goed zijn werk gedaan."

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoekt de zaak.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Carl Königel