Alkmaar

Noord-Hollandse John in Nieuw-Zeeland 'erg geschrokken' van terreuraanslag

15 maart 2019, 22.48 uur · Aangepast 16 maart 2019, 08.35 uur

EPA/Martin Hunter
EPA/Martin Hunter

ALKMAAR - Al zestig jaar woont de oorspronkelijk Noord-Hollandse John (Jan) Visser in Nieuw-Zeeland. Vroeger woonde hij in de buurt van Alkmaar. Tegenwoordig is hij inwoner van Christchurch, de plaats waar een terrorist afgelopen nacht (Nederlandse tijd) aanslagen pleegde op twee moskeeën. 49 mensen werden doodgeschoten. John (81) woont op 2 kilometer afstand.

"Ik was aan het bellen met een vriend. Hij vertelde me dat het niet goed met hem ging. Toen ik hem vroeg waarom, vertelde hij me wat er was gebeurd. Toen was het al een paar uur geleden. Ik wist nog van niks, ik had helemaal niks gehoord", zegt John aan de telefoon. "Daarna heb ik de televisie aangezet. Het gaat nu nergens anders meer over."

Sindsdien hoort hij zo nu en dan wel politie langskomen, maar dat gebeurt volgens hem wel vaker. 

Verdachte aangehouden voor moord
Na de aanslag in Christchurch is iemand aangehouden. De dader, de 28-jarige Australiër Brenton Tarrant, wordt vandaag nog voorgeleid. Hij wordt vervolgd voor moord. In totaal zijn er drie mensen opgepakt. Wat de rol is van de andere twee, is nog onduidelijk. De aanslagen waren live te volgen op sociale media. 

Lees ook: Imam bij wake op de Dam in Amsterdam: aanslag tegen ons allen

Christchurch ontwaakt nu na een nacht die voor heel veel mensen onrustig geweest moet zijn. In de Nieuw-Zeelandse plaats is het twaalf uur later dan hier. Hoe de buurtbewoners het maken, weet John niet. Hij is van plan straks de straat op te gaan. Dan verwacht hij meer te horen.

Geschrokken
Zelf blijft hij vrij rustig onder de gebeurtenissen. "Ik ben niet zo snel bang. Natuurlijk ben ik wel erg geschrokken. Dat soort dingen gebeuren hier niet. Dit soort dingen gebeuren in Afghanistan of Irak. De laatste grote gebeurtenis hier was zo'n tien jaar geleden. Toen was er een aardbeving. Het verschil is dat dat een daad was van God; dit was een daad van de mens."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!