IJmond

Maatregelen bij Noord-Hollandse moskeeën na aanslag Nieuw-Zeeland

15 maart 2019, 19.18 uur · Aangepast 15 maart 2019, 19.40 uur

NH Nieuws

BEVERWIJK - Bij verschillende moskeeën in Noord-Holland zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen naar aanleiding van de terreuraanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. Hierbij kwamen 49 mensen om het leven. Het is een harde klap voor de gemeenschap, eentje die tot in Beverwijk wordt gevoeld.

"Het is aan de andere kant van de wereld en dan denk je wat heeft zo'n stad als Beverwijk ermee te maken", vraagt wijkagent Jan Knaap zich hardop af. "Maar het leeft hier erg onder de mensen en voornamelijk onder de Turkse gemeenschap."

Lees ook: Halsema neemt extra veiligheidsmaatregelen bij moskeeën Amsterdam: "We zijn solidair met u"

De wijkagent is nauw betrokken bij de moskee. "Je ziet dat de mensen tot tranen toe geroerd en bang zijn." Daarnaast is hij ook aanwezig om de bezoekers gerust te stellen en een veilig gevoel te geven. 

Het bestuur van de moskee heeft in overleg met de veiligheidsdiensten verschillende maatregelen getroffen. "We merken het allemaal en het is gewoon heel erg", aldus bestuurder bij de moskee, Ali Akdeniz. "Zelf nemen wij ook maatregelen, ook al weten wij dat de politie surveilleert en handhaving alles in de gaten houdt. We hebben zelf een aantal mensen aangesteld om voor de deur te staan en in de gaten te houden wie er naar binnenloopt."

Lees ook: Gemeenten hangen vlag halfstok voor Nieuw-Zeeland

De verwachting is dat de aangescherpte maatregelen voorlopig nog van kracht blijven. "We willen een signaal afgeven voor de moskeeën en de Turkse gemeenschap dat we erg betrokken bij hen zijn", aldus de wijkagent. "Zeker de komende tijd, want je weet niet wat er gaat gebeuren. De komende weken zijn wij zeker alert en blijft het bij ons op de agenda staan."

Lees ook: Wake op de Dam Amsterdam na aanslagen Nieuw-Zeeland

Ook in Haarlem en Zaandam zijn moskeeën extra beveiligd. Zo is er onder andere bij de verschillende Haarlemse moskeeën tijdens het vrijdagmiddaggebed extra politie op de been geweest en wordt er ook extra gesurveilleerd. In Zaandam, bij de Sultan Ahmet Moskee werd de ingang tijdens het gebed bewaakt door agenten en is deze maatregel voorlopig nog van kracht, zo liet een woordvoerder van het bestuur weten aan NH Nieuws. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!