Amsterdam

Imam bij wake op de Dam in Amsterdam: aanslag tegen ons allen

15 maart 2019, 17.29 uur · Aangepast 15 maart 2019, 19.38 uur

ANP
ANP

AMSTERDAM - Op de Dam in Amsterdam was om 18.00 uur een wake voor de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Initiatiefnemer Comité 21 Maart riep mensen op te komen uit solidariteit en medeleven met de mensen die omkwamen en gewond raakten bij de terroristische aanval in moskeeën in Christchurch.

Imam Yassin Elforkani zei tijdens de wake over de aanslagen: "Dit is een aanslag tegen ons allen. Iets wat we niet mogen tolereren." Het voelt volgens hem alsof de aanslag twee straten verderop heeft plaatsgevonden.

De imam vertelde dat zijn zoontje vandaag mee wilde naar de moskee voor het gebed, maar dat hij zich afvroeg of dat wel verstandig was na wat er in Nieuw-Zeeland is gebeurd. "Deze terroristen zijn een oorlog begonnen, waar we met z'n allen nee tegen moeten zeggen. Ze zullen nooit de oorlog winnen."

Lees ook: Halsema neemt extra veiligheidsmaatregelen bij moskeeën Amsterdam: "We zijn solidair met u"

Initiatiefnemer Comité 21 Maart had opgeroepen naar de Dam te komen uit solidariteit en medeleven met de mensen die omkwamen en gewond raakten bij de terroristische aanval in moskeeën in Christchurch. Het comité is een landelijke antiracisme-coalitie, waar diverse maatschappelijke organisaties bij zijn aangesloten.

Op de Dam zijn enkele tientallen mensen samengekomen. Op spandoeken en borden wordt opgeroepen te stoppen met racisme en terreur. Ook worden kaarsen gebrand.

Lees ook: Gemeenten hangen vlag halfstok voor Nieuw-Zeeland

Namens het stadsbestuur zei GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink de zorgen van de moslimgemeenschap goed te begrijpen. "Blijf met je poten van onze moslims af." Volgens hem is verdeeldheid het enige dat terroristen willen veroorzaken. "Wat wij moeten doen, is elkaars hand vasthouden en verbonden zijn. Dat is het enige wat ze niet kunnen verslaan."

Ook SP-Kamerlid Sadet Karabulut en BIJ1-raadslid So Roustayar namen het woord. De aanwezigen hielden een minuut stilte.

Solidariteit
Op het Centraal Station Amsterdam wordt vanavond op initiatief van de gemeente de vlag van Nieuw-Zeeland geprojecteerd uit solidariteit met de slachtoffers en de nabestaanden van de terroristische aanslagen op de moskeeën.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!