Zaanstreek-Waterland

Kwekerijen en drogerij in Zaandam opgerold: burgemeester sluit weer drie drugspanden

15 maart 2019, 15.55 uur · Aangepast 15 maart 2019, 16.06 uur

gemeente Zaanstad
gemeente Zaanstad

ZAANDAM - In de Achtersluispolder in Zaandam zijn vandaag twee bedrijfspanden gesloten op last van burgemeester Hamming. Ook aan de Penningweg gaat een bedrijfspand dicht. De sluitingen zijn het gevolg van eerdere drugsvondsten.

In een van de twee panden trof de politie een wietkwekerij en -stekkerij aan met 932 wietplanten, 45 moederplanten en 1690 hennepstekken. Ook was sprake van diefstal van stroom en water.

Kwekerij en drogerij naast elkaar
In het andere pand vond de politie geen hennepplanten, maar wel 14,3 kilo henneptoppen, 8 kilo hennepgruis en 1,7 kilo hennepafval.

Verder zijn in de panden allerlei spullen als assimilatielampen, koolstoffilters, slakkenhuizen, ventilatoren, groeimiddelen en knipbenodigdheden aangetroffen. In een van de twee panden woonde bovendien mensen illegaal. Allebei de panden gaan een jaar dicht.

Vondst tijdens gezamenlijke controle Penningweg
In het pand aan de Penningweg werd een kweektent aangetroffen met planten, toppen en wietgerelateerde goederen. De vondst werd gedaan tijdens een controle door onder andere politie en gemeente waarbij veel bedrijfspanden rondom de Penningweg werden gecontroleerd. Dit pand gaat zes maanden dicht.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen
Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. En dat betekent dat niet alleen bedrijfspanden maar ook woningen worden gesloten waar drugs wordt aangetroffen. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen.