Ga naar Content
West-Friesland

Ondanks staking steken honderden scholieren handen uit mouwen tijdens NLdoet

15 maart 2019, 15.23 uur · Aangepast 15 maart 2019, 16.01 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Loek Stam

Tijdens de landelijke actie NLdoet zet middelbare school Oscar Romero zich massaal in voor organisaties in de regio. Bijna 800 leerlingen hebben verspreid over West-Friesland allerlei klusjes gedaan. Door de landelijke staking was het nog even spannend of de actie wel door zou gaan.

"Het is best spannend als je je voor het eerst op een nieuwe werkplek moet melden, bij een vreemd persoon. Als je vertrouwenspersoon in de vorm van een docent er dan niet is, is dat soms even slikken voor ze. Maar daar ben je ook veertien voor", vertelt Loek Stam als projectleider van het vrijwilligerspunt.

Chips en cola
Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, vertelt Stam. "We hebben de organisaties nog extra gevraagd om ze op weg te helpen met het ontbreken van de docenten. Ook hebben ze allemaal extra cola en chips in huis gehaald. Dat doet het ook altijd goed bij deze groep", aldus Stam.

Veel hulp
NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, waaraan landelijk veel scholieren meedoen. Scholieren moeten deelnemen aan een maatschappelijk stage en middelbare school Oscar Romero uit Hoorn heeft ervoor gekozen om dit zoveel mogelijk te doen tijdens NLdoet. West-Friesland zag daarom zwart van de 'Romerokinderen', die hielpen waar het kon. Volgens Loek hebben ze geholpen bij het bejaardentehuis, de voetbalvereniging, Kasteel Radboud, de kinderboerderij en op nog veel meer plekken.

"NLdoet is voor jonge mensen de perfecte manier om werkervaring op te doen, die niet altijd betaald hoeft te zijn. Op deze manier komen ze op plekken die ze niet kennen en doen ze dingen, waar ze niet elke dag mee in aanraking komen. Dit helpt bij de ontwikkeling", sluit Stam af. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen over vrijwilligerswerk? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!