Amsterdam

Twee mannen in Amsterdam aangehouden om aanslagen Parijs in 2015

15 maart 2019, 14.45 uur · Aangepast 15 maart 2019, 15.41 uur

ANP
ANP

AMSTERDAM - In Amsterdam zijn twee Nederlanders aangehouden vanwege de aanslagen in Parijs in 2015. De mannen van 29 en 31 jaar werden dinsdag al opgepakt, meldt het Openbaar Ministerie.

Bij de aanslagen werd gebruik gemaakt van automatische wapens, waaronder kalasjnikovs en explosieven. De opgepakte verdachten worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de levering van die wapens aan de terroristen. Leden van de zelfmoordcel zijn mogelijk in oktobeer 2015 in Nederland geweest om de wapens op te halen.

Bij de aanslagen bij het Stade de France, verschillende cafés en in de concertzaal Bataclan, vielen 129 doden en meer dan 350 gewonden.

De twee mannen kwamen in beeld door onderzoek van de Franse, Belgische en Nederlandse politie en zijn dinsdag aangehouden. De 29-jarige is vrijdag voorgeleid en blijft nog twee weken vastzitten. Hij zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Noodgedwongen vrijgelaten
De gezondheid van de 31-jarige man laat het volgens het Openbaar Ministerie niet toe dat hij langer wordt vastgehouden. Hij is daarom "noodgedwongen" vrijgelaten.

Bij huiszoekingen in de woningen van de mannen zijn computers, telefoons en documenten in beslag genomen.