Amsterdam

Halsema neemt extra veiligheidsmaatregelen bij moskeeën Amsterdam: "We zijn solidair met u"

15 maart 2019, 14.27 uur · Door AT5

AT5
AT5

AMSTERDAM - Amsterdam neemt zichtbare en onzichtbare maatregelen bij moskeeën na de aanslagen van afgelopen nacht in Nieuw-Zeeland. Dit wordt gedaan op basis van gevoelens van de samenleving en niet op basis van dreiging, zei burgemeester Femke Halsema vanmiddag bij moskee Al-Kabir aan de Weesperzijde.

Halsema sprak bij het vrijdagmiddaggebed naar aanleiding van de terroristische aanslag op de twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. Bij die aanslagen kwamen zeker 49 mensen om het leven.

"Toen ik vanochtend wakker werd en las over de gruwelijke aanslag in Nieuw-Zeeland, de zinloosheid ervan, het geweld, de haat, de gerichtheid tegen moslims, dacht ik meteen aan u", zei Halsema tijdens haar toespraak. "Omdat ik weet dat dit u bang zal maken en dat het tot grote zorgen zal leiden. Ook zorgen dat het hier zal gebeuren."

Lees ook: DENK voert geen campagne na aanslagen op moskeeën

De basisteams van de politie houden moskeeën sinds vanochtend extra in de gaten. "Ik wil heel graag dat u weet, namens gemeente Amsterdam en de politie die hier ook aanwezig is: wij zijn met u, wij zorgen voor u, er is politie op straat, er wordt extra opgelet. We denken aan u en we zijn solidair met u."

Lees ook: Blauwe Moskee in Amsterdam wil bescherming moskeeën na aanslagen Nieuw-Zeeland

Volgens Halsema is iedereen 'samen een' in de stad. "Er is geen aparte gemeenschap. Er is maar een gemeenschap in Amsterdam. En dat is de gemeenschap van Amsterdammers. En we zorgen voor elkaar."