Ga naar Content

Waterschap op Texel: met 14 kilometer nieuwe dijk en 4 nieuwe gemalen goed voorbereid op de toekomst

Volgende week zijn de Waterschapsverkiezingen. Onze man op Texel gaat op pad met Silvan Hoep, gebiedsbeheerder voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op Texel. Hij legt uit wat het Hoogheemraadschap allemaal doet op het eiland. Het is onder meer verantwoordelijk voor de 14 kilometer aan nieuwe dijken op Texel.

Op 2 januari 1976 woedde er een zeer zware storm op Texel en stond het water van de Waddenzee tot aan de rand van de toen nog lage zeedijk. De bevolking van het havendorp Oudeschild moest evacueren. Zo ook de familie Hoep. Vader Jan Hoep bracht zijn vrouw en zoontje Silvan, drie jaar oud, naar familie op de Hoge berg en ging zelf terug naar zijn schuur met geiten. "Ik dacht als het water komt, wie zorgt er dan voor mijn geiten?" Maar het water kwam net niet.
 
En nu is Silvan dus gebiedsbeheerder bij het Waterschap. Vol trots staat hij op de Waddenzeedijk aan de oostkust van Texel. "Als die zeespiegelstijging komt, dan kunnen wij hem aan, hoor", zegt hij terwijl hij naar de dijken kijkt. En zo zijn er nog veel meer dingen die het Hoogheemraadschap door de jaren heen voor elkaar heeft gekregen, laat Silvan zien in een rondje over het eiland. 
 
Naast de aanleg en het onderhouden van de Waddenzeedijk, zorgt het voor de afwatering van het overtollige water. Texel heeft vijf gemalen. De gemalen pompen water dat uit de sloten en kanalen komt naar buiten, de Waddenzee in. Vier van de vijf gemalen zijn splinternieuw.
 
Daarnaast houdt het Waterschap in de gaten of de sloten op het eiland goed doorstromen. Silvan moet geregeld zijn hark pakken om duikers vrij te maken van riet of plastic afval. Het Waterschap zorgt op Texel ook voor de waterzuivering. Op een groot complex aan de Pontweg wordt het rioolwater gezuiverd en weer schoon afgeleverd aan de omringende sloten. 
 
Honderden jaren geleden
De Waterschappen zijn al in de Middeleeuwen ontstaan. Arnold Langeveld, boer en kandidaat voor de Waterschapsverkiezingen namens de VVD heeft zich in de geschiedenis verdiept. "We leefden hier natuurlijk in een wat zompige en waterige delta met z'n allen. Edelen, grondbezitters en boeren zagen al vroeg in dat je samen de boel moest beheren en droogmaken om wat met de grond te kunnen doen. Zo werd er in de Middeleeuwen al gepolderd om het land te kunnen bebouwen en ontstond vanaf die tijd langzaam het gebied zoals we het nu kennen. De Waterschappen staan aan de basis van het succes dat wij Hollanders hebben met landbouw, veeteelt en waterbouwkunde."
 
Texel had tot 1993 zijn eigen Waterschap. Waterschap Texel was in 1971 ontstaan door een fusie van de waterschappen De 30 polders en Eijerland. Het Waterschap Texel zorgde ervoor dat de gehele oostkant van het eiland dijken op deltahoogte kreeg. Oud-dijkgraaf Jacques Dijt herinnert zich de wekelijkse bijeenkomsten van het dagelijks bestuur als heel prettig. "We zagen elkaar wekelijks in het Polderhuis in Den Burg en daardoor werd je toch een soort vriendenclub. Niet klef, maar gewoon goed." 
 
Dijkgraaf is soort burgemeester
Dijt zat de vergaderingen voor als dijkgraaf. "Je zou de dijkgraaf kunnen vergelijken met de burgemeester. Een soort boerenburgemeester zeg ik altijd. En de heemraden zijn dan de wethouders." Wim Grisnigt zat als heemraad in het dagelijks bestuur van het Waterschap Texel. "Het was heel overzichtelijk en er waren korte lijnen. Een boer kwam bij ons met een aanvraag voor een dam in een sloot. Wij keken of het kon. De uitvoerder zat ook bij de vergadering en als er groen licht kwam, dan kon die dam worden aangelegd. In die tijd hadden wij ook nog het beheer van wegen op Texel in onze portefeuille. Ik moet zeggen dat de wegen er toen beter uitzagen dan nu de gemeente Texel er voor het onderhoud is. Dat snap ik ook wel, de budgetten van de gemeente zijn beperkt." 
 
 
In 1994 ging het Waterschap Texel op in het Hoogheemraadschap Hollands Kroon. Met pijn in het hart, zegt oud-dijkgraaf Dijt. "We hadden een prachtig Waterschap hier op Texel. Compact en er zat alles in. En we hadden als enige in Noord-Holland echte zeedijken. En wat is een dijkgraaf zonder zeedijken?" 
 
We rijden met Silvan door naar het strand. Want het Waterschap houdt ook de afslag van het duin aan de Noordzeekant in de gaten. Silvan rijdt met zijn blauw-witte dienstauto het strand op. "Dat is een van de voordelen van mijn baan. Mooi toch." Hij wijst een duinstrook aan waar zich aan de rand van het strand kleine duintjes vormen. "Dat zijn embryonale duinen. Babyduintjes als het ware. Zijn we heel blij mee. Zo groeit het duin op natuurlijke wijze aan. Verderop zie je ze niet. Daar staan in de zomer altijd de strandhuisjes. Wij zijn dus ook niet voor te veel bebouwing op het strand."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!