Start van hoofdcontent

ZAANDAM

nl

Leerachterstand in Zaanse wijken Poelenburg en Peldersveld aangepakt

15 maart 2019, 13.00 uur · Aangepast 16 maart 2019, 11.07 uur · Foto: NH

De gemeente en verschillende onderwijsinstellingen in de gemeente Zaanstad slaan de handen ineen om de leerachterstand bij kinderen in de wijken Poelenburg en Peldersveld terug te dringen.

Zeven basisscholen in deze wijken zijn goed voor 45 procent van de volledige onderwijsachterstand in de gemeente Zaanstad. Om het tij te keren is door de gemeente een plan opgesteld, dat drie speerpunten kent: taalontwikkeling, burgerschap en de ouders betrekken bij de ontwikkeling van het kind. 

Lees ook: Kinderboeken "moeten zwerven" in Zaanse wijk Poelenburg

Al voordat het kind een eerste stap op deze aarde heeft gezet, wil de gemeente Zaanstad beginnen met de onderwijsontwikkeling. Zwangere vrouwen worden beter begeleid en geïnformeerd. Daarnaast komt er op iedere basisschool in de wijken een zogenaamde 'brugfunctionaris', die een figuurlijke brug moet smeden tussen de verschillende culturen.

Prijskaartje
In totaal gaat het plan twintig jaar in beslag nemen, volgens burgemeester Jan Hamming. Zo'n langsdurig plan kent ook een flink prijskaartje. In deze video geeft de burgemeester antwoord op de vraag hoe dit betaald gaat worden.

Leerachterstand in Zaanse wijken Poelenburg en Peldersveld aangepakt - NH Nieuws