Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Slijtageslag in Haarlem: negen uur schaatsen 'onder werktijd'

15 maart 2019, 13.59 uur

Zo'n dertig schaatsers en schaatsters strijden vandaag in Haarlem om de Bert Grotenhuis Bokaal. De loodzware wedstrijd wordt alweer voor de zeventiende keer gehouden. Het idee is simpel: wie de meeste rondjes rijdt 'onder werktijd' wint de bokaal.

De wedstrijd wordt traditioneel de laatste vrijdag van het schaatsseizoen verreden. Vorig jaar won Bennebroeker Evertjan van Dijk de beker: hij schaatste maar liefst 633 rondjes op de ijsbaan. Het record komt zelfs boven de zevenhonderd uit, geschaatst door Gem Wender.

Lees ook: Bennebroeker Evertjan van Dijk schaatst op één dag 633 rondjes op ijsbaan Haarlem

Pannekoeken
Het ijs ligt er goed bij en langs de kant staat al de eerste doos met pannenkoeken. Het is vanmorgen even voor 8.00 uur, de schaatsgekken maken zich op voor een lange, loodzware sportdag. Organisator Bert Grotenhuis lijkt iets in zijn neus te stoppen. Op de vraag wat dat is en of hij daar harder van gaat schaatsen, moet Bert lachen. "Nee, het is gewoon zalf hoor, dat je geen schrale neus krijgt. Het lijkt net een echte Elfstedentocht, hoor."

Lees ook: Schaatsgekken rijden een werkdag lang rondjes op ijsbaan Haarlem

Bert en Floris
Bert Grotenhuis legt bij de start uit waarom zijn naam op deze bokaal staat. "Ik trainde voor de Elfstedentocht en was hier vaak de hele dag rondjes aan het rijden. Dat viel op, vervolgens trainde ik samen met Willem van Vliet uit Leiden en dat is nu dus de wedstrijd geworden." Zelf rijdt hij een paar rondjes mee, nadat de schaatsers zijn 'weggeschoten' door de voorzitter van de ijsbaan. 

De jongste deelnemer vandaag is de 10-jarige Floris. Hij pakt het professioneel aan. Een goede warming-up op de hometrainer hoort daar natuurlijk bij. "Als het lukt, wil ik de hele dag meerijden. Vooral rustig schaatsen en lange slagen. Als het niet zo hard waait, ga ik wel wat rondjes op kop." Floris is er klaar voor, wie weet heeft hij straks om 17.00 uur wel de Bert Grotenhuis Bokaal in zijn handen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH/Paul Tromp