Haarlem

NL
V

Haarlem streeft naar minder dubbeldekkers in de stad

15 maart 2019, 09.08 uur
Door Geja Sikma · Foto: NH Nieuws

Haarlem gaat zich inzetten om snel minder dubbeldekkers te laten rijden in de stad. Dat heeft wethouder Robbert Berkhout toegezegd. Hij heeft al een klein succesje bereikt: vanaf augustus rijden er geen 8 maar 6 bussen per uur van de gewraakte lijndienst 346 tussen Haarlem en Amsterdam-Zuid.

Ruim veertig bewoners van onder andere de Rustenburgerlaan en de Tempeliersstraat hoorden gisteren deze toezegging aan bij de commissievergadering van de gemeenteraad. Ze zijn blij met de eerste stap naar minder dubbeldekkers. "Maar waarom dan niet gelijk naar 4 per uur, als het dan kennelijk toch kan", oppert woordvoerder Menno Maas van het actiecomité Bus-kruit. 

Tot nu toe liet de gemeente weten er niets aan te kunnen doen, omdat de concessie aan vervoersbedrjf Connexxion voor langere tijd is vastgelegd. Maar dat wordt aanbesteed door Vervoersregio Amsterdam en Provincie Noord-Holland en in dat overleg heeft Haarlem tot nu toe weinig tot geen zeggenschap gehad. 

Lees ook: Groeiend verzet tegen dubbeldekkers in Haarlemse binnenstad. "Je ligt te trillen in je bed"

Wethouder Berkhout wil in overleg met de bewoners kijken wat er mogelijk is in de huidige concessie, "maar ik wil niets beloven wat ik niet kan waarmaken." Hij kan niet met de vuist op tafel slaan, omdat hij bang is dat er dan juist helemaal niets gebeurd. "We zijn erg afhankelijk."

Complex
De Haarlemse politiek is zich ervan bewust dat het een complexe materie is. Toch dringt het aan om het aanpakken van de overlast van de dubbeldekkers. Hart voor Haarlem wil 'helemaal van deze bussen af'. De ChristenUnie stelt voor om eens met de Vrije Universiteit te gaan praten over aangepast roosters, om het aantal buspassagiers in de spits te spreiden. 

PvdA'er Matin Abassi die zelf ook regelmatig met lijn 346 reist, heeft ervaren dat hij buiten de spitstijden om alleen in de dubbeldekker zit. "En dan zie je ook wat voor schade die bussen aan de stoeptegels, borden en bomen toebrengen." Ook dat zal wethouder Berkhout aankaarten bij de Vervoersregio Amsterdam.

Lees ook: Heet Hangijzer: Haarlemmers protesteren tegen dubbeldekkers door de binnenstad

Maar onbespreekbaar is voor de GroenLinks-wethouder dat de buslijnen niet meer door het centrum rijden. "Die haltes worden goed gebruikt." En fractievoorzitter Sacha Schneiders wil daar ook niets van weten. "De reizigers moeten niet weer in de auto gaan zitten. Dan zijn we verder van huis."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!