Ga naar Content

Noord-Holland kiest: meet-up over fusieplannen Landsmeer

Het is een brandende kwestie: moet Landsmeer fuseren en zo ja, met wie? De gemeente kiest voor een fusie met Edam-Volendam en Waterland, maar veel inwoners zijn het er niet mee eens. "De identiteit van Landsmeer gaat verloren als we worden opgeslokt door grote buurgemeenten." NH Nieuws organiseerde een meet-up op de markt en ging in discussie met voor- en tegenstanders.

"Landsmeer moet fuseren," zegt Anneriek Verhoef van de VVD Landsmeer. "We hebben geen keus, we zijn kwetsbaar als kleine gemeente." Zij is voorstander van een fusie met Edam-Volendam en Waterland. "Op termijn kan dat één grote groene gemeente worden met ook Oostzaan en Wormerland, maar we moeten nu de eerste stapjes zetten."

Daar is Georg Kellersmann het hartgrondig mee oneens. Als inwoner van Landsmeer voert hij actief campagne voor een bestuurlijk zelfstandig Landsmeer. "We kunnen wel ambtelijk samenwerken met andere gemeentes, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, maar we moeten onze identiteit niet verliezen."

Groene gemeente
André La Fontaine van de politieke partij Positief Landsmeer houdt ook de deur open voor Oostzaan en Wormerland, maar heeft een sterkere voorkeur voor Amsterdam. "Wij zijn heel anders dan de Volendammers, terwijl Amsterdam graag wil samenwerken met onze groene gemeente."

Sommige bezoekers van de markt zijn bang dat Landsmeer wordt opgeslokt door Amsterdam. "Dan bouwen ze het hier helemaal vol. Landsmeer is zo gezellig en dat moet zo blijven," zegt iemand. "Ik wil best fuseren, als Landsmeer maar een groene gemeente blijft."

Ontevreden
Joost van der Wal is vooral erg ontevreden met het fusieproces. "De gemeente kiest nu voor Edam-Volendam en Waterland, maar de inwoners is niets gevraagd." Ook hij wil dat het karakter van Landsmeer in de toekomst niet verandert. "Ik ben geboren en getogen in Landsmeer en ik wil hier ook doodgaan."

Deelnemers aan het debat:
Joost van der Wal: Hij is voor fuseren met Oostzaan en Wormerland
Anneriek Verhoef, VVD Landsmeer: Zij is groot voorstander van een fusie met Edam-Volendam en Waterland, de koers die de gemeente Landsmeer aanhoudt
André La Fontaine, Positief Landsmeer: Hij geeft de voorkeur aan fuseren met Amsterdam
Georg Kellersmann: Hij voert actief campagne voor een bestuurlijk zelfstandig Landsmeer
Menno Wilmans, kandidaat PvdA bij Provinciale Statenverkiezingen 2019
Jacobien van Boeijen, GroenLinks Landsmeer

Foto: NH Nieuws