Zaanstreek-Waterland

Leraren maken ludiek stakingsfilmpje: "Het vak moet gewoon aantrekkelijker worden"

14 maart 2019, 20.38 uur · Aangepast 14 maart 2019, 21.15 uur

NH Nieuws

PURMEREND - Leerkrachten van OBS Weidevogels in Purmerend hebben een ludiek filmpje gemaakt om duidelijk te maken waarom zij morgen wederom gaan staken.

Zo zie je in de video leerkrachten die de administratie op de wc doen, een juf die tot 21.30u 's avonds huiswerk nakijkt en in slaap valt en klassen die opgevangen worden door de directie.

Lees ook: Spijbelende leerkrachten: honderden scholen vrijdag dicht vanwege landelijke staking

Het ziet er allemaal erg geestig uit op de beelden, maar in de praktijk is er natuurlijk niets grappigs aan. "Het is jammer dat het nodig is, dat we weer moeten staken met z'n allen", vertelt leerkracht Theun Koster. "Maar eigenlijk alles wat we in het filmpje hebben laten zien, dat komt ook echt uit de praktijk."

Onlangs heeft minister Slob aangekondigd dat er geld naar voren wordt geschoven om de werkdruk in het onderwijs te verlichten, maar dat is volgens de leraren echt niet genoeg. "Dat was geld dat al toegezegd was, dat is heel erg jammer", aldus juf Vivian Prins.

Lees ook: Leraren weer de barricaden op voor hoger loon: brede staking op 15 maart

Het geld dat daadwerkelijk beschikbaar gesteld was om de werkdruk te verminderen, is gebruikt om mensen die eigenlijk heel ergens anders voor bedoeld waren in te zetten om klassen op te vangen. "Eigenlijk is het een sigaar uit eigen doos", vindt Vivian.

Aantrekkelijker
Theun hoopt dat het filmpje en de staking van morgen een klein beetje gaan helpen. "We zijn er nog niet en het vak moet gewoon aantrekkelijker worden voor nieuwe leerkrachten, die hebben we echt nodig." Volgens hem hebben de meeste ouders wel begrip voor de staking, ook al moeten ze opvang voor hun kind regelen.

Vanwege de staking blijven honderden scholen in Noord-Holland vrijdag gesloten. Volgens de Algemene Onderwijsbond doen er door heel het land minstens 2.300 scholen mee. Volgens de onderwijsbond is er voor heel het onderwijs, van basisonderwijs tot en met de universiteiten, 4 miljard euro nodig.

Bekijk hieronder de volledige video van de leraren van OBS Weidevogels:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!