Noord-Holland

NL
V

Geen treinen: spoorbonden staken maandagochtend voor de pensioenleeftijd

14 maart 2019, 16.57 uur · Aangepast 14 maart 2019, 17.56 uur · Foto: AT5

De spoorbonden CNV, FNV en VVMC houden maandagochtend vroeg een werkonderbreking om te pleiten voor handhaving van de pensioenleeftijd op 66 jaar. Vanaf het begin van de dienst tot aan 07.06 uur rijden er geen treinen, meldt de onderhandelaar van vakbond CNV Vakmensen.

Ook na dat tijdstip is hinder op het spoor te verwachten.

Lees ook: Staking in openbaar vervoer Amsterdam; geen trams, bussen en metro's

Maandag geldt in veel sectoren als actiedag. Zo zijn er acties in stads- en streekvervoer, de bouw, de metaal en de schoonmaak. Het personeel van openbaar vervoersbedrijven in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam leggen ook het werk tot 07.06 neer. 

Lees ook: Duizenden scholieren spijbelen in Amsterdam voor beter klimaat

Belangrijk twistpunt in de mislukte pensioenonderhandelingen was de voortdurende stijging van de AOW-leeftijd. De vakbonden eisen bevriezing op 66 jaar. Om die eis kracht bij te zetten wordt maandag vanaf 06.00 uur in de ochtend het werk 66 minuten neergelegd. Trams, bussen en metro's die voor 06.00 uur op de dienstregeling staan, zullen ook niet rijden.

De actievoerders willen naast bevriezing van de AOW-leeftijd ook indexatie van de pensioenen en een verruiming van de pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen en flexwerkers.

disproportioneel
Rover noemt de korte werkonderbreking maandagochtend vroeg op het spoor disproportioneel. De belangenvereniging vindt dat reizigers in principe nooit de dupe mogen zijn van stakingen. "In dit geval gaat de staking niet eens over het openbaar vervoer maar over pensioenen", aldus directeur Freek Bos.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!