Ga naar Content

Code rood op Hilversumse basisschool: "De toekomst van Nederland loopt hier rond"

Overal waar je kijkt op basisschool Het Mozaïek zie je rood. En nee, ze zijn niet allemaal verliefd. Maar de hele week staat in teken van de landelijke onderwijsstaking. "We willen ook het positieve verhaal laten zien, want het is fantastisch om in het onderwijs te werken", vertelt directeur Birgitte Plasman.

Het Mozaïek is een basisschool met speciaal onderwijs. Kleine klassen met extra aandacht voor de kinderen. Het grootste probleem voor de school is om ervoor te zorgen dat de school zoals die op dit moment staat, blijft draaien. 

Lerarentekort
Zo hebben ze sinds november een volle klas op de wachtlijst staan. Een hoop kinderen voor wie het goed zou zijn om door te stromen naar speciaal basisonderwijs. Maar ze kunnen simpelweg geen goede leerkracht vinden. "Dit heeft tot gevolg dat er een opstopping komt op de reguliere school met leerlingen die eigenlijk de zorg nodig hebben die we hier kunnen bieden. Dat is echt een probleem", vertelt de directeur. "Leerkrachten op de reguliere school hebben daar ook last van, want die moeten de leerlingen langer bedienen. Terwijl het al duidelijk is dat dat heel ingewikkeld is. Er komt een opstopping waar iedereen last van heeft."

Ook nu heeft de school soms moeite om de kinderen de aandacht en tijd te geven die ze verdienen. "Als er iemand ziek is, hebben we maar één vervanger. Anders moet de groep verdeeld worden. Vandaag is het ook weer zo'n dag", vertelt leerkracht André van der Meer. En dat terwijl het volgens André het mooiste vak van de wereld is.

André van der Meer over zijn liefde voor het onderwijs - NH Nieuws

Waardering voor het vak
Volgens de directeur moet er meer waardering komen voor het vak. Dat heeft gedeeltelijk met het salaris te maken maar ook met de perceptie van de mensen. "Het is heel belangrijk dat mensen zich realiseren dat het een professionele baan is. Iedereen die hier binnenkomt zegt: 'dan kom ik wel even voor de klas staan'. Dat kan niet." Ze pleit voor een gedegen plan die verder kijkt dan de komende regeringsperiode. "Mensen moeten zich realiseren dat hier de toekomst rondloopt, de toekomst van Nederland."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: