Whatsapp

Alkmaar

Kaasboer Daan bij de beste vijf van Nederland: "Het is de kroon op ons werk"

13 maart 2019, 16.41 uur · Aangepast 13 maart 2019, 19.29 uur

Alkmaar is wereldberoemd om zijn kaas. Het is dan ook niet vreemd dat een Alkmaarse kaasboer is genomineerd als een van de beste van Nederland. Daan Blankendaal, die al zeventien jaar met zijn vrouw Jolanda een winkel runt, is de gelukkige. "Dit is voor ons de kroon op het werk. Echt een beloning."

En om de beste te worden moet je van goede huize komen. Een vakjury komt langs om de winkel te beoordelen. "Heel spannend allemaal. Ze letten op assortiment, kwaliteit, klantvriendelijkheid, kennis en hygiëne. Wij maken veel gebruik van streekproducten. Ik denk dat we daarom genomineerd zijn", aldus Jolanda Blankendaal. Naast de vakjury komt er ook een mystery guest langs. "Op dit moment is dus iedereen verdacht."

Gezellig
Volgens de vaste klanten van Daan is de nominatie dik verdiend. "Buiten de goede producten is het het familiaire gevoel dat je hier hebt. Dat staat ons heel erg aan. Ik gun het hem." "Het is een leuke winkel, gewoon gezellig", vertelt een lokale horecaondernemer. "Er zijn leuke meiden aan het werk en het is fijn dat er een specialist achter de toonbank staat die weet wat je nodig hebt."

De verkiezing wordt georganiseerd door brancheorganisatie Vakcentrum. Op 1 april zal tijdens een groot feest de winnaar bekend worden gemaakt. Naast Blankendaal is kaasspeciaalzaak Hugo van der Graaf uit Hilversum ook genomineerd voor het Gouden Kaasmes. Mocht Daan winnen dan zal de klant daar niet veel van merken. "We blijven er nuchter onder. We zetten de prijs op de balie maar verder doen we niets meer en niets minder. Misschien zie je een nog grotere glimlach bij ons."

Whatsapp