Ga naar Content
Noordkop & Texel

Den Helder krijgt eerste vondelingenkamer voor Noord-Holland

13 maart 2019, 17.24 uur
Door: · Foto: ANP/Bas Czerwinski

Het Noordwestziekenhuis in Den Helder krijgt een vondelingenkamer waar pasgeboren baby's anoniem achter gelaten kunnen worden. Het wordt de eerste vondelingenkamer voor Noord-Holland.

De vondelingenkamer is een initiatief van onder meer de stichting Beschermde Wieg. Het wordt een beschermde plek die van buitenaf bereikbaar moet zijn. "We weten nog niet waar de ruimte komt. Dat hangt af van de vernieuwbouwplannen die nu worden uitgewerkt. Volgend kwartaal weten we meer," vertelt Rinske de Wit van het Noordwestziekenhuis aan NH Nieuws.

De gemeente Den Helder stelt €20.000 euro beschikbaar voor de inrichting van de vondelingenkamer en wijst op het belang van de voorziening. "Om te voorkomen dat de baby op een onveilige plaats wordt achtergelaten, of dat de baby geweld wordt aangedaan."

Lees ook: Gevonden dode baby is een meisje

"Anonimiteit is gewaardborgd. De moeder kan naar binnen en de baby achterlaten. De deur achter haar gaat op slot, zodat niemand anders bij de baby kan. Wij nemen de zorg over. Als de moeder zich alsnog bedenkt, is er vast een oplossing te bedenken," aldus Rinske de Wit. 

Regionaal
Hoe de vondelingenkamer er precies uit gaat zien is nog niet bekend. De opvanglocatie voor de baby's zal in ieder geval een regionale functie krijgen. Een andere dichtsbijzijnde vondelingenkamer is in het Julianaziekenhuis in Den Haag.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!