Ga naar Content
West-Friesland

Apotheek West-Friesland wint Zorginnovatieprijs: "Goede ideeën nooit voor jezelf houden"

13 maart 2019, 16.18 uur · Aangepast 13 maart 2019, 16.45 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Eline de Vries

De pilot van Apotheek West-Friesland heeft de KNMP Zorginnovatieprijs 2019 gewonnen. De apothekers bedachten een werkwijze waarbij huisartsen en apotheken samen verantwoordelijk zijn voor labcontroles bij patiënten, omdat in de praktijk deze labcontroles vaak helemaal niet uitgevoerd worden.

"Al jaren zijn de ziekenhuisopnames door nieuw medicijngebruik schrikbarend hoog. Door die problematiek werden wij getriggerd om dit plan op te starten", vertelt apotheker Eline de Vries. Bloedwaardes kunnen veranderen wanneer je een nieuw geneesmiddel krijgt voorgeschreven. Als er geen controles worden uitgevoerd, kan dit soms ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Deze zogenoemde labcontroles, worden vaak niet gedaan. 

Een normale route gaat als volgt: je krijgt een nieuw medicijn van de apotheek, die wordt uitgeschreven door de huisarts. Na 10-14 dagen gebruik, laat je je bloed prikken, want dan is het medicijn opgenomen in het bloed. Het bloed wordt ingediend voor labcontrole en de uitslag komt binnen bij de huisarts. Vervolgens word je ingelicht of je mag doorgaan met de medicatie. 

De helft controleert niet
De verantwoordelijkheid van de controles ligt volgens het huidige systeem volledig bij de huisarts. Bij slechts 54% van alle gevallen wordt dit ook daadwerkelijk uitgevoerd. De reden hiervoor is niet duidelijk en daar valt volgens De Vries enkel over te speculeren: "Het verschilt per persoon. Sommige patiënten willen niet of zien er geen noodzaak van in. Soms vergeet diegene of de huisarts het." 

Verantwoordelijkheid delen
De apothekers zijn daarom in gesprek gegaan met de lokale huisarts. Samen hebben ze een plan bedacht waarin de verantwoordelijkheid gedeeld zou worden. Het is vervolgens zo ingericht dat de apotheek de patiënten wijst op de controles, op het moment dat het geneesmiddel wordt gegeven. Volgens De Vries is er op die manier gelegenheid om het belang uit te leggen. "Wij spreken ze erop aan, motiveren ze, zorgen voor een vervolggesprek en houden de uitslag in de gaten."

De nieuwe werkwijze is drie maanden toegepast en het resultaat was zeer positief. Maar liefst 95% van alle patiënten heeft bloed laten prikken en een labcontrole gekregen.

'Dit hoort bij ons werk'
De Vries gaat zich nu hard maken om andere apotheken in het land aan te sporen om op deze manier te gaan werken. "Goede ideeën moet je nooit voor jezelf houden. We hebben het hier over patiëntveiligheid. Dit heeft te maken met goede zorg verlenen en je verantwoordelijkheid hier op pakken. Dit is ons werk", vertelt ze gemotiveerd. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij ook een verhaal wat je wilt delen in deze categorie? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!