Noordkop & Texel

Siem B. krijgt vier jaar cel voor fataal ongeluk Anna Paulowna

13 maart 2019, 13.12 uur · Aangepast 13 maart 2019, 15.33 uur · Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Whatsapp

De 20-jarige Siem B. uit Oudesluis is vandaag veroordeeld tot vier jaar cel voor de dodemansrit waarbij drie tieners van 15 en 16 om het leven kwamen. Ook mag hij vijf jaar lang geen auto besturen.

Het fatale ongeluk gebeurde op 1 september vorig jaar. De tieners zaten bij B. en zijn toenmalige vriendin in de auto. De verdachte zou in het dorp veel te snel hebben gereden en na een inhaalmanoeuvre de macht over het stuur hebben verloren. De drie jongens overleden ter plekke. B. en zijn toenmalige vriendin raakten gewond.

In het bloed van B. werden alcohol en wiet aangetroffen.

Lees ook: Siem B. over het dodelijke ongeval in Anna Paulowna: "Ik heb onwijs te doen met de families"

B. zei eerder dat hij zich niks kon herinneren van de bewuste avond. Maar volgens het Openbaar Ministerie was er "geen enkele twijfel" dat de verdachte achter het stuur zat en de crash veroorzaakte. Het OM eiste twee weken geleden daarom vijf jaar cel en aansluitend een rijontzegging van vijf jaar.

Uitspraak
De rechtbank rekent het B. zwaar aan dat drie jonge jongens uit het leven gerukt werden en dat het meisje zwaar lichamelijk letsel opliep.

De rechter achtte het vandaag bewezen dat Siem B. de bestuurder was van de auto. Dat er een wedstrijd gaande was, is volgens de rechtbank niet bewezen. Wel zou B. schuldig zijn aan onverschillig en onvoorzichtig rijgedrag onder invloed, vertelt de rechter.

De straf valt lager uit de eis, omdat roekeloos rijden volgens de rechtbank niet bewezen is. De rechter legt uit wat het verschil is en wat roekeloosheid betekent in het verkeersecht:

Ouders en nabestaanden van de slachtoffers reageerden tijdens het voorlezen van het vonnis verontwaardigd op het niet bewezen verklaarde roekeloze rijgedrag. Zij verwijten Siem B. "drievoudige moord" op hun zonen. De ouders wilden verder niet reageren na afloop van de zitting.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp