Ga naar Content
Sport

PvdA Hoorn wil koelbaden bij marathon en Ironman: "Voorkomen beter dan genezen"

13 maart 2019, 11.16 uur · Aangepast 23 april 2019, 13.07 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Adobe Stock

Fractievoorzitter Arnica Gortzak van PvdA Hoorn heeft het college van haar gemeente gevraagd naar de mogelijkheid om koelbaden te installeren bij de marathon van Hoorn en het sportevenement Ironman. Deze baden zouden helpen bij de behandeling van sporters met een hitteberoerte en kunnen mogelijk doden voorkomen.

Gortzak maakt zich zorgen dat sporters tijdens deze evenementen last kunnen krijgen van oververhitting. Ze noemt als schrikbeeld de tragische gebeurtenissen tijdens de Dam tot Dam loop van 2014 en 2016 toen deelnemers zijn overleden aan de gevolgen van een hitteberoerte. "Dit moet te allen tijde worden voorkomen", benadrukt het raadslid. 

Het mag volgens Gortzak absoluut geen risico zijn voor de sporters die deze zomer naar Hoorn komen. Zo vertelt ze aan NH Nieuws: "We zijn er zo trots op dat dit hier gaat gebeuren. Ik voel me daarom medeverantwoordelijk om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is. Ik vind dat we dit op zijn minst moeten uitzoeken."

Lees ook: Vader strijdt voor koelbaden bij Dam tot Damloop na dood 24-jarige zoon

Geen protocol
Gortzak heeft eerst contact gezocht met de voorzitter van de marathon in Hoorn. Hij geeft volgens haar aan dat er in Nederland nog altijd geen protocol is voor het koelen van sporters bij een hitteberoerte. Ondanks dat volgens verschillende deskundigen onderzoek heeft aangetoond dat de inzet van deze koelbaden het overlijden van sporters kan voorkomen.

Lees ook: Organisatie na dodelijke Dam tot Damlopen: "Bij grote hitte mogelijk geen editie in 2019"

Koelbad kan organen beschadigen 
Het inzetten van de baden is echter geen eenvoudige zaak. "We hebben alleen geen idee wat we precies moeten inzetten qua materialen en geld. Ook is de organisatie rondom koelbaden 'niet zomaar' iets, want er moet een arts aanwezig zijn die kan bepalen of iemand daadwerkelijk een hitteberoerte heeft", aldus Gortzak. "Een koelbad kan de organen namelijk dermate beschadigen dat je hier levenslang last van kan houden, wanneer het niet goed wordt toegepast. Dit moet dus met beleid worden uitgevoerd." 

Mijden van riscico's 
Gortzak heeft het college in een brief gevraagd om uit te zoeken wat er nodig is om koelbaden beschikbaar te hebben tijdens sportevenementen. Daarnaast vraagt ze het college om hier geld voor vrij te maken. Ze zegt dat ze niet 'moeilijk wilt doen' en wil dat de organisatie leuk blijft, maar ze geeft aan op zijn minst een rol te willen spelen in het mijden van risico's. 

Lees ook: Sportliefhebbers opgelet: IRONMAN komt naar West-Friesland

Hoorn organiseert deze zomer twee grote sportevenementen. De marathon van Hoorn vindt plaats op 2 juni. Het driedaagse internationale sportevenement IRONMAN komt op 5 juli naar West-Friesland. 

💬 Whatsapp ons!
Wil jij een verhaal met ons delen in deze categorie? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!