Noord-Holland

Spijbelende leerkrachten: honderden scholen vrijdag dicht vanwege landelijke staking

12 maart 2019, 22.15 uur · Aangepast 14 maart 2019, 10.06 uur

ANP
ANP

NOORD-HOLLAND - Honderden scholen in Noord-Holland blijven vrijdag gesloten vanwege de landelijke onderwijsstaking. Volgens de Algemene Onderwijsbond doen er door heel het land minstens 1.800 scholen mee.

Het onderwijs houdt momenteel een actieweek die op vrijdag groots eindigt met een staking op het Malieveld in Den Haag. Dan zal personeel uit alle sectoren het werk neerleggen, liet voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) eerder weten in een interview in de Volkskrant.

Lees ook: Leraren weer de barricaden op voor hoger loon: brede staking op 15 maart

De AOb wil van het Rijk meer geld voor meer salaris en het verlichten van de werkdruk. Volgens Verheggen is de actiebereidheid groot. Naast het basis- en voortgezet onderwijs sluiten ook het mbo, hbo en de universiteiten zich bij de acties aan.

"Bij ons is er erg behoefte aan meer handen in de klas", zegt directeur Maarten Catney van de basisschool Paus Joannes in Zaandam. Zijn school staakt vrijdag ook mee. "Zeker door passend onderwijs en de niveauverschillen tussen leerlingen. We willen daarvoor erkenning van de overheid." 

Statement en motivatie
Ook de meesters en juffen van obs de Weidevogels uit Purmerend staan vrijdag in Den Haag op de barricades. Zij maakten daarnaast een filmpje waarin ze uitleggen waarom de leerkrachten het werk neerleggen.

Lees ook: Grote lerarenstaking: duizenden juffen en meesters naar Amsterdam

"Wij willen onze motivatie om te gaan staken zo duidelijk mogelijk uitleggen aan alle leerlingen, ouders en andere betrokkenen. Daarom hebben we het filmpje gemaakt", schrijft Djoeke Van Assenbergh naar NH Nieuws. "Wij hopen hiermee een statement te maken."