Ga naar Content

Floor uit Muiden keert terug naar Griekse eiland Samos om vluchtelingen te helpen

Vijf maanden lang bood de Muidense Floor Forrer vrijwillig medische hulp aan de duizenden vluchtelingen op Samos. Onlangs keerde ze terug naar Nederland om bij te tanken. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en vliegt ze komende vrijdag opnieuw naar het Griekse eiland.

Floor Forrer (21) was na haar afstuderen als verpleegkundige vastbesloten om een heel jaar op Samos te blijven. Maar het liep anders. "Het geld was op en ik was vreselijk moe, dus ik moest even terug", vertelt Floor aan de keukentafel van haar ouderlijk huis in Muiden.

Lees ook: Met 25 kilo medicijnen gaat verpleegster Floor vluchtelingen helpen in Griekenland

Ze werkte zes dagen per week als verpleegkundige op de kliniek van het Med’EqualiTeam; een groep vrijwilligers die gratis medische hulp biedt aan de ruim 5.000 vluchtelingen in een kamp op Samos.

"Het was er verschrikkelijk, het is echt onmenselijk wat er in het kamp gebeurt", vertelt Floor terwijl ze naar haar foto’s kijkt. "Kinderen met hoge koorts, meisjes die verkracht zijn, vrouwen van 30 die eruitzien als 60 en mannen die alle hoop zijn verloren." Ook Floor werd er moedeloos van. "We werkten allemaal zo vreselijk hard en toch veranderde er niks."

'Te veel patiënten'
Als het regende veranderde het kamp in een grote modderpoel. Iedereen had het koud, alles was nat en nergens kon je een beetje rust vinden. "Ze hebben gewoon een huis nodig dat niet lekt. Ze hebben warme sokken nodig en een beetje vertrouwen. Dat vertrouwen konden we ze wel geven. Maar alles moest snel, want er waren te veel patiënten om lang de tijd te nemen."

Terug in Nederland vindt Floor niet de rust waar ze op hoopte. Ook hier slaapt ze slecht en is ze boos over de onmenselijke behandeling van de vluchtelingen. "Ik probeer deze boosheid om te zetten in actie, door mensen bewust te maken van wat speelt en ik zamel spullen in", vertelt ze gedreven.

Lees ook: Floor helpt vluchtelingen in Duinkerken: "Het is daar echt onmenselijk"

Vrijdag vliegt ze opnieuw naar Samos. Dit keer gaat ze slechts twee weken, want geld om langer te blijven heeft ze niet. Wel heeft ze inmiddels koffers vol met medicijnen ingezameld. "Foliumzuur, vitamine D, paracetamol, betadine en vitamines voor kinderen en volwassen. Dat is echt heel hard nodig daar", weet Floor.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!