Zaanstreek-Waterland

NL
V

Muzikaal echtpaar koopt Zaanse kerk: "Het is ongelooflijk"

12 maart 2019, 21.20 uur · Aangepast 13 maart 2019, 16.50 uur

Een eigen kerk beheren om in te wonen én altijd muziek in te kunnen maken. Voor de meeste muzikanten klinkt dat als een droom, maar voor het violistenechtpaar Mathieu van Bellen en Maria Milstein is het werkelijkheid.

De twee, in samenwerking met muzikale collega's Omri en Ori Epstein, hebben de zogenoemde Schuurkerk uit 1695 aan het Papenpad in Zaandam gekocht. Mathieu en Maria wisten de kerk te bemachtigen, omdat zij er een geschikt idee voor hebben. Het prachtige monument willen ze ter beschikking stellen aan muzikanten, die er mogen repeteren.

"Het is ongelooflijk", zegt Mathieu. Hij had niet durven dromen dat deze kerk daadwerkelijk van hem zou worden. 

Leegstaande kerken
Nederland telt ongeveer 7.000 kerken. "En de verwachting is dat daar de komende jaren 2.000 à 3.000 van leeg komen te staan", vertelt David van Duinen van kerkelijk vastgoedbedrijf Reliplan. Hartstikke zonde natuurlijk, en daarom wordt gezocht naar geschikte bestemmingen voor die kerken.

Lees ook: Feest van de Geest: kunst in elf Haarlemse kerken

Projectontwikkelaars staan vaak in de rij bij Reliplan, zij zien hun kans schoon om leegstaande kerken om te toveren tot appartementen. Maar in het geval van de Zaanse schuurkerk was er vanuit de oud-katholieken de wens om een koper te vinden die de kerk in ere houdt. Mathieu en Maria zullen aan de binnenkant van de kerk dan ook praktisch niets veranderen.

Kamermuziek
Het violistenechtpaar maakt Kamermuziek. Dat is klassieke muziek die gemaakt wordt in kleine bezettingen. Ze willen dat musici in hun kerk kunnen komen repeteren en zich voor kunnen bereiden op de grote podia. Qua akoestiek is een kerk geschikt en ook is de kans op geluidsoverlast veel minder groot dan wanneer er in een huiskamer wordt gerepeteerd.

Het echtpaar hoopt in de toekomst ook concerten te geven in de kerk. "Het is ook de intentie om dit de Muziekhaven te noemen", vertelt Mathieu. "Een veilige plek, want dit was vroeger een veilige plek voor de oud-katholieken. Nu wordt het een veilige plek voor de musici!"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws