Ga naar Content

Dorpen willen beter busvervoer: "Je mag ons hier niet zomaar begraven"

Dorpen in de kop van Noord-Holland maken zich grote zorgen over de toekomst van het openbaar vervoer. Er verdwijnen steeds vaker buslijnen die door busmaatschappij Connexxion worden vervangen door flexbussen. Dat is geen succes gebleken voor onder andere Yvonne de Paauw uit Callantsoog. "Reizen wanneer jij dat wilt, ja ja."

Ze heeft al meerdere keren ingesproken bij de Provinciale Staten van Noord-Holland en heeft een meterslange klachtenlijst bij Connexxion; Yvonne de Paauw wil ook op leeftijd graag in haar dorp blijven wonen, maar hoe lang dat nog kan weet ze niet. "Als ik hier niet meer weg kan met de bus, zal ik moeten verhuizen."

Lees ook: SP ontvangt tientallen klachten voor zwartboek openbaar vervoer Noord-Holland Noord

Doordeweeks lukt het nog wel om met de bus - die een keer per uur rijdt - uitstapjes te maken. "Ik ben tegenwoordig anderhalf uur onderweg naar Julianadorp. Als ik naar Schagerbrug wil moet ik eerst helemaal naar Schagen, terwijl ik gewoon langs Schagerbrug kom."

Lees ook: Ellende met buurtbussen na schrappen buslijn 150 tussen Alkmaar en Schagen

Met de Overal Flex-service zou Yvonne de Paauw overal naar moeten kunnen, wanneer ze wil, maar dat valt haar tegen. "Als ik bel krijg ik vanuit het callcenter bijvoorbeeld te horen dat er geen halte is in Schagen of dat er geen chauffeurs beschikbaar zijn. Ze zeggen maar wat. Ik word er helemaal hartstikke boos van."

Begraven
Als er volgende week gestemd moet worden tijdens de provinciale verkiezingen, weet Yvonne de Paauw het wel. "Ik wil mijn vrijheid om weg te kunnen. Ik woon hier graag, omdat ik hier weg kan. Ze hebben het over vergrijzing en ontvolking van het platteland. Ja, dat gebeurt zo wel. Je mag mensen niet zomaar begraven." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos