Ga naar Content

Mart Smeets: "Ik had de mooiste baan die er bestaat"

Sport zit bij Mart Smeets in iedere vezel van zijn lijf. Een mooiere baan dan bij Studio Sport was voor hem dan ook niet denkbaar.

Biografie

Naam:
Mart Smeets

Geboren: 11 januari 1947

Beroep: Presentator, sportjournalist, basketballer (DED, Flamingo's)

Erelijst: Drie keer landskampioen, zes interlands, Beeld en Geluid Oeuvre Award 2008

We worden bij Mart Smeets thuis ontvangen in zijn ruime werkkamer. Het is een plek die iedereen zich zou wensen. Maar hoe groot de kamer ook is, hij staat van onder tot boven vol met boeken, tijdschriften en cd's. Smeets is dan ook een verzamelaar.

Dit is ook de plek waar hij zich graag terugtrekt. Lekker met een boek, over sport, over Amerikaanse politiek of over muziek, zijn grote hobby's.

Hier is hij, naar eigen zeggen, een heel ander mens dan de Mart Smeets die wij kennen van televisie: "Mijn vrouw zegt soms: 'kan je ook wat zeggen, vandaag?' En dat is gek voor iemand die altijd zijn stem of pen heeft gehanteerd. Maar ik vind zwijgen en stil zijn heel lekker."

Basketbal
Smeets was ooit een begenadigd basketballer. Maar met een klein gebaar van duim en wijsvinger maakt Smeets duidelijk dat hij als basketballer niet veel voorstelde. Helemaal klopt dat natuurlijk niet, want hij werd drie maal landskampioen en speelde zes interlands.

"Ik speelde in de eredivisie bij DED in Amsterdam. Die wilden mij graag hebben, want ik was groot, stevig en vals traag en dus ook vals snel. En ik gooide die bal erin. Toen ben ik in Haarlem gaan spelen, bij wat later het beroemde Levi's Flamingo's werd."

Lees ook: Theo Reitsma was voetbalcommentator van weinig woorden: "Niet brullen bij iedere kans."

Een armblessure maakte een einde aan zijn actieve sportcarrière. Maar de sport bleef, nu als sportjournalist. Via de krant kwam hij bij de televisie terecht.

Zoveel mooie dingen
Smeets had bij de NOS de mooiste baan die er bestaat: "Ik heb gepresenteerd, ik heb langere filmpjes gemaakt, kortere filmpjes gemaakt. Ik heb geïnterviewd. Ik heb alles meegemaakt. Ik ben naar twintig Olympische Spelen geweest. Als je de perskaarten bij elkaar ziet, dan schrik je. Dat is een berg zo groot. Zoveel dingen gedaan, zoveel plezier gemaakt en zoveel mooie dingen gezien. Zoveel sportmensen meegemaakt. Dat nemen ze me nooit meer af."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.