Noordkop & Texel

NL
V

Nieuwe Atlantikwall Museum in Huisduinen krijgt vorm: "Er is geweldig hard gewerkt"

12 maart 2019, 14.19 uur · Aangepast 12 maart 2019, 14.56 uur

Het oude Duitse pand uit de Tweede Wereldoorlog lag er tot vorige zomer nogal droevig bij. Jarenlange leegstand, de elementen en zelfs een brand zorgden dat het pand er verloren bijstond. Maar sinds afgelopen zomer wordt er hard gewerkt om er een nieuw museum van te maken dat een belangrijk verhaal moet gaan vertellen.

"Er is geweldig hard gewerkt. Ondanks het slechte weer zijn we een heel eind opgeschoten", vertelt directeur André Koning van de Stichting Stelling Den Helder. "We gaan natuurlijk binnenkort al open dus we hebben haast." Het is de bedoeling dat eind mei de deuren open gaan van het Atlantikwall-centrum.

Binnen is het gebouw bijna niet meer herkenbaar. In de grote hal is een enorme doos gebouwd waar de expositie straks komt te staan. Grote witte wanden nodigen uit om verhalen op te vertellen. "Aan de ene kant komt de chronologische geschiedenis van de oorlog van '40-'45. Aan de andere kant gaan we iets vertellen over de geografie van de Atlantikwall, en over welke type bunkers er gebouwd zijn."

Lees ook: Officiersverblijf 'Casino' in Huisduinen omgebouwd tot Atlantikwall Museum

De Atlantikwall was de verdedigingslinie die de Duitsers van 1942 aanlegden langs de hele westkust van Europa. Maar ook lokale geschiedenis komt aan bod. "We zijn hier in Den Helder 177 keer gebombardeerd en dat heeft natuurlijk een enorme invloed gehad op de bevolking. In het midden van de hal gaan we onder andere de verhalen van de inwoners hier vertellen."

Belangrijke rol
Koning hoopt dat het museum straks een belangrijke rol gaat spelen in het vertellen van die geschiedenis: "We zijn straks het startcentrum van een expeditie die je kunt doen. Van hier uit kun je ook locaties over de Atlantikwall op de Wadden of het vasteland van Friesland of Groningen bezoeken. We hopen op mensen vanuit België en Frankrijk in het zuiden tot Denemarken en Noorwegen in het noorden, onze expositie gaan bezoeken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!