Ga naar Content
Noord-Holland

Kortebaandraverijen luiden noodklok om kansspelbelasting: "De bijl is gevallen"

12 maart 2019, 11.47 uur · Aangepast 12 maart 2019, 12.37 uur
Door: · Foto: NH Sport

Nu een nieuwe belastingwet op kansspellen door de Eerste Kamer is aangenomen, lijken kortebaandraverijen voorgoed ten onder te gaan. De wet gaat medio 2020 in en draverijen luiden de noodklok.

"Met deze wet is de bijl gevallen voor de kortebaandraverij", zegt de voorzitter van de Kortebaanbond Gerard Post Uiterweer tegen NH Nieuws. Door een zware belastingverhoging op 'Runnerz', het bedrijf dat de weddenschappen rond kortebaandraverijen faciliteert en organiseert, blijft er geen geld meer over om de sport te ondersteunen.

Het bedrijf moet met de nieuwe wet 29 procent kansspelbelasting gaan afdragen. "Er blijft niks meer over voor draverijen. We zijn afhankelijk van de forse bijdragen van Runnerz om ons te ondersteunen."

Lees ook: Nieuwe belastingregel mogelijk het einde van kortebaandraverij: "Een ramp!"

De staatssecretaris van Financiën Menno Snel heeft 3,2 miljoen euro ter compensatie beschikbaar gesteld aan sportorganisatie NOC*NSF. De klap zou daarmee voor verschillende sporten opgevangen moeten worden. De draverijen zijn echter geen lid van NOC*NSF. Daarom weet de bond nog niet hoe het probleem voor hen wordt opgelost.

"De Stichting NDR, die de grotere drafbanen vertegenwoordigt, kan misschien aspirant-lid worden van NOC*NSF om zo ook toegang te krijgen tot een compensatie. Voor de Kortebaanbond is directe aansluiting vrijwel uitgesloten", meldt de bond in een persbericht. "Onze leden zijn vrijwilligersorganisaties die eens per jaar, veelal als onderdeel van een groter geheel, een kortebaandraverij organiseren. Dus om onszelf als sportbond te afficheren, gaat echt te ver."

Logische regeling
De Kortebaanbond dringt in samenwerking met Stichting NDR en Runnerz aan om een logischere regeling. "We willen niet een verkapte subsidie middels een ingewikkelde constructie. Dat is een omweg waar we weinig vertrouwen in hebben", aldus Post Uiterweer.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!