Ga naar Content
Noord-Holland

Datacenters hebben moeite met vinden personeel

12 maart 2019, 10.04 uur · Aangepast 12 maart 2019, 11.42 uur
Door: · Foto: TDCG

De Nederlandse datacenter industrie is een groeiende bron van werkgelegenheid. De sector groeit de komende vijf jaar naar schatting met zo’n 4000 medewerkers naar 16.500. Die snelle groei heeft ook een keerzijde. Het vinden van geschikte en voldoende medewerkers is niet makkelijk.

Dat blijkt uit onderzoek van de Dutch Data Center Association (DDA). Het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel wordt door de sector als de grootste uitdaging gezien de komende vijf jaar. Het onderzoek laat zien dat de vraag naar starters op MBO 4 niveau het grootst is, maar dat ook de vraag naar personeel met HBO werk- en denkniveau groeit als gevolg van de toenemende complexiteit van de datacenter projecten.

Meer medewerkers
Datacenters met meerdere locaties verwachten over vijf jaar 56 procent meer medewerkers in dienst te hebben. Ook datacenters van grote cloud bedrijven als Google en Microsoft groeien fors door. De datacenters geven in het onderzoek verder aan breder te willen gaan werven. Vrouwen vertegenwoordigen momenteel 7,1 procent van het personeel in de datacenters en zijn daarmee zwaar ondervertegenwoordigd.

Aantrekkelijke werkgever
Bij het oplossen van het personeelstekort ligt er ook zeker een duidelijke rol bij de sector zelf. Stijn Grove, Directeur van de DDA: "Datacenters zijn zwaar beveiligde gebouwen en kunnen daardoor nogal een mysterieus imago hebben. Er valt dan ook zeker nog veel te winnen op het gebied van het imago van de sector als aantrekkelijke werkgever en het is dan ook zaak dat datacenters aan de buitenwereld laten zien wat én wie ze in huis hebben."