IJmond

Provincie hield slecht toezicht op afvalberg Tata Steel

12 maart 2019, 05.36 uur · Aangepast 12 maart 2019, 16.08 uur · Foto: Provincie Noord-Holland

Whatsapp

De provincie Noord-Holland heeft jarenlang toegestaan dat Tata Steel een opslag met restafval uit de staalfabriek heeft aangehouden. Het is volgens de Volkskrant de tweede keer in korte tijd dat aan het licht komt dat er gebrek blijft aan toezicht op het IJmuidense bedrijf.

De enorme berg met restafval, het zogenoemde oxykalkslik, ligt pal aan een weg die van Wijk aan Zee naar de kust loopt. De bewoners van Wijk aan Zee maken zich er zorgen over. Zij vrezen schade voor het milieu en gezondheidsrisico's voor de bevolking, aldus de krant.

Lees ook: Tata Steel in open brief aan provincie: 'Wij zijn geen grote vervuilers'

De berg bevat 1,2 miljoen ton afval: resten zware metalen en kalk. De opslag is ontstaan tussen 1975 en 1985. Sinds 1996 geldt een landelijk stortverbod voor oxykalkslik.

Onduidelijkheid
In 2007 zei de provincie dat Tata de berg binnen drie jaar moest opruimen. Tata Steel kreeg in 2010 een waarschuwing, maar vervolgens gebeurde er vier jaar niets. In maart 2014 kreeg het bedrijf plotseling van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied te horen dat het afval gewoon kon blijven liggen.

Reactie Tata
Tata Steel vertelt aan NH Nieuws dat het bedrijf nooit een vergunning aangevraagd heeft, omdat er geen vergunningsplicht was. Ook noemen zij de afvalberg liever 'een opslag', omdat 'er onderzoek wordt gedaan of de materialen in de toekomst nog gebruikt kunnen worden'. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp