Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Hackers testen digitale beveiliging: "Haarlem was niet 'in control'"

11 maart 2019, 20.49 uur · Aangepast 11 maart 2019, 21.01 uur
Door Geja Sikma · Foto: ANP

De privacy van de Haarlemmers is ernstig in gevaar geweest, zo concludeert het onderzoeksbureau Hoffmann Cybersecurity. In opdracht van de Rekenkamercommissie van de gemeenteraad hebben hackers succesvol de informatiebeveiliging weten te omzeilen.

Ook wisten mystery guests toegang te krijgen tot computers van ambtenaren. Bij een dergelijke fysieke 'inbraak' kan via een usb-stick software gedownload worden om informatie 'te stelen'.

Risico's 
Volgens het rapport van de Rekenkamercommissie is de gemeente Haarlem niet 'in control' geweest van de beveiliging en zijn er daardoor onnodig risico's genomen met de gegevens van de inwoners. 

Lees ook: Afgeperste Medemblikse oog in oog met hacker in Haarlemse rechtbank

Het college van B&W onderkent het probleem en heeft inmiddels maatregelen genomen. "De meeste acute veiligheidsrisico's zijn reeds verholpen", staat in een schriftelijke reactie aan de commissie Bestuur van de gemeenteraad. Komende donderdag buigt deze commissie zich over de kwestie. 

Niet op de hoogte
Een andere bevinding van het onderzoek is ook dat de gemeenteraad tot nu toe niet goed op de hoogte is gehouden van de gang van zaken rondom de informatiebeveiliging. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!