Ga naar Content
West-Friesland

Werkzaamheden aan Markermeerdijk vandaag van start, ondanks protest

11 maart 2019, 12.39 uur · Aangepast 11 maart 2019, 13.26 uur
Door: · Foto:

Ondanks aanhoudende protesten van bewoners zijn vandaag de voorbereidende werkzaamheden voor versterking van de Markermeerdijken tussen Hoorn en Durgerdam gestart.

Het werk wat nu wordt verricht bestaat uit het baggeren van vaargeulen en het aanbrengen van buitendijkse loswallen, schrijft het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op haar website.

Dit is werk wat nog omkeerbaar is, omdat er via de Raad van State nog een bodemprocedure loopt, aangespannen door de actiegroep Stichting Zuyderzeedijk. Zij vinden de wijze waarop de dijk opgeknapt gaat worden 'te ingrijpend voor de omgeving'. Volgens hen zijn er alternatieve manieren om de dijk te versterken, zónder dat het aanbeeld van de dijk drastisch verandert.

Lees ook: Heet Hangijzer: Historische Markermeerdijk moet blijven

De Raad van State heeft eerder al toestemming gegeven voor de werkzaamheden die vanaf vandaag worden uitgevoerd, omdat de onveiligheid van de dijken al voldoende is bewezen. Zolang er nog geen uitspraak is in de bodemprocedure, mag de uitvoerder echter alleen werkzaamheden verricht die nog teruggedraaid kunnen worden.

Fases
De komende maand wordt in verschillende fases gewerkt aan het baggeren van vaargeulen en het aanbrengen van buitendijkse loswallen. Eerst is het stuk dijk tussen Uitdam en Durgerdam aan de beurt en vervolgens wordt er ten noorden van Uitdam en tussen Warden en Edam gewerkt. De overige vaargeulen volgen later.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!