Ga naar Content
Haarlemmermeer

Bijna helft bomen MH17-monument Vijfhuizen vervangen

10 maart 2019, 11.29 uur · Aangepast 10 maart 2019, 17.36 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio

In stilte zijn afgelopen week alle dode bomen van het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen vervangen door nieuwe exemplaren. Het gaat om 120 van de 298 bomen.

Dat meldt NH Nieuws-mediapartner HC Nieuws. Eerder bleek al dat een derde van de bomen van het herinneringsbos, die in maart 2017 werden geplant, dood waren. 

As van slachtoffers in grond
"De bovenmatige sterfte van het aantal bomen was voor alle partijen een enorme teleurstelling", zegt coördinator Sjaak de Ligt van Stichting Nationaal Monument MH17. "Met name voor de nabestaanden. Voor hen is het 'hun' boom. Een verpersoonlijking van de overleden dierbare."

Lees ook: Ruim kwart van bomen bij Nationaal Monument MH17 al dood

Het verwijderen van de dode bomen en het uitgraven van het plantgat moest dan ook uiterst zorgvuldig gebeuren. De grond kan namelijk de as van de overledene bevatten. Alle grond voor het planten van de nieuwe boom is daarom hergebruikt. 

Herinneringsbos 
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen bestaat uit 298 bomen: voor elk van de omgekomen slachtoffers van de vliegramp is een boom geplant. De bomen vormen gezamenlijk een groen herdenkingslint. De groei van de bomen houdt de gedachtenis van de slachtoffers symbolisch levend. De eerste bomen werden in maart 2017 geplant.

Begin vorige week werden de eerste bomen vervangen. Enkele nabestaanden hebben vrijdag en gisteren geholpen met herplanten. Ook de ambassadeur van Australië was hierbij aanwezig. 

Oorzaak
Uit onderzoek is nu naar voren gekomen dat vocht de boosdoener was. Het water kon onvoldoende weg waardoor de wortels van de bomen in de natte herfst en winter in het water hebben gestaan en daardoor zijn gaan rotten.

Volgens De Ligt had de hete zomer niets met de hoge boomsterfte te maken. "Veel mensen hebben de schuld gegeven aan de hete en droge zomer. Maar daar heeft het niet aan gelegen. Computergestuurd hebben ze voldoende water gekregen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!