Ga naar Content

Na 100 jaar weer draaiende wieken in Den Helder: "Ik hoor het al zoeven"

Na bijna 100 jaar krijgt Den Helder weer een molen in de stad. Molenstichting De Onderneming heeft vergevorderde plannen voor een replica van houtzaagmolen De Goede Verwachting aan de rand van het centrum. De gemeente is al akkoord en met een crowdfundingsactie moet het laatste deel van het geld worden binnen gesleept.

"Den Helder heeft een hele rijke geschiedenis op het gebied van molens," vertelt Hans Verhoef van de Helderse Molenstichting aan NH Nieuws. "We hebben de Molenstraat, het Molenplein en de Molenvaart die herinnneren aan de tijd dat de stad heel veel molens had."

Alle molens zijn inmiddels verdwenen uit het straatbeeld van Den Helder. "Het waren werktuigen, dus ze verhuisden nogal eens naar Zaandam of Barsingerhorn of ze gingen in vlammen op. De Goede Verwachting die we willen nabouwen heeft op het Vinkenterrein gestaan. Daar keert ie ook weer terug. We gaan alleen geen hout meer zagen."

Lees ook: Molens belangrijke dragen Zaanse identiteit

De molenstichting hoopt met de bouw van de houtzaagmolen een verbinding te leggen tussen de historie van de wind en toekomst met windparken in de off shore, waar Den Helder inmiddels ook bekend om staat.

Skyline
Inwoners van Den Helder kunnen bijdragen aan de bouw van de molen via een crowdfundingsactie."Ze kunnen een steentje bijdragen. Voor een tientje wordt de molen ook echt een beetje van de inwoners van Den Helder zelf. Met de vuurtoren, de watertoren en de nieuwe molen hebben we straks een prachtige nieuwe skyline voor Den Helder". 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos