Metropool

'Kronenburg moet een levendig woon-werkgebied worden'

9 maart 2019, 09.00 uur

NH Nieuws

AMSTELVEEN - Nu is er nog een braakliggend terrein. Maar als het aan de Amstelveense wethouder Floor Gordon ligt, wordt Kronenburg snel een levendig woon-werkgebied. De gebiedsvisie die zij onlangs presenteerde kent veel medestanders, maar een enkeling heeft bezwaar: de wijk ligt onder de aanvliegroute van Schiphol.

Volgens het bestemmingsplan moeten er kantoren op de braakliggende terreinen komen. Daarnaast zijn er verschillende leegstaande panden die een nieuwe functie kunnen krijgen.

De provincie en alle gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam scharen zich volgens de wethouder achter de plannen van Amstelveen. Kronenburg staat bovendien bekend als een van de zeven sleutelprojecten voor de woningbouw in de Metropoolregio.

Lees ook: Den Haag moet woningbouw redden

Ook de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is een voorstander van studentenwoningen in het gebied en wil met de plek meer verbinding creëren tussen studenten, academici en bedrijven.

Aanvliegroute Schiphol
Maar tegenstanders van de plannen wijzen op de locatie van het gebied dat onder de aanvliegroute van Schiphol ligt. De gemeente moet vanwege het Luchthavenindelingbesluit onder meer rekening houden met het geluid van de vliegtuigen.

"Dat is ook de reden dat we heel zorgvuldig te werk zijn gegaan bij het ontwikkelen van de gebiedsvisie", zegt Gordon.

Zo liet de gemeenten enkele jaren geleden de GGD onderzoek doen naar de gezondheidsrisico's voor de bewoners van het gebied. Daaruit bleek dat het voor studenten niet schadelijk is om in het gebied te wonen.

'Doorn in het oog'
Wat Gordon betreft, kan de bouw dan ook niet snel genoeg beginnen: "Braakliggende terreinen, leegstaande panden, dat is echt een doorn in het oog voor de gemeente. En we hopen dat we de komende jaren, ook met steun van het Rijk en in goed overleg met alle betrokken partijen, tot een heel mooi plan kunnen komen voor de ontwikkeling hiervan."