Ga naar Content

Van oud mobieltje tot gouden sieraad

Je hebt thuis vast wel ergens onder een laag stof een oude mobiele telefoon liggen. Want wat moet je ermee als ie het niet meer doet? Bij Nowa - wat staat voor 'No Waste' - weten ze er wel raad mee: daar maken ze sieraden van het goud en zilver uit afvaltelefoons.

Veel mensen weten ongetwijfeld niet dat er goud en zilver in telefoons zit. Maar uit ongeveer veertig telefoons haal je een gram goud, vertelt Josette de Vroeg, die Nowa samen met Joyce Lemmens oprichtte. Bovendien zitten er ook andere bruikbare materialen in.

De Vroeg hoopt vooral te bereiken dat mensen beseffen dat er waarde in hun telefoon zit. Want grondstoffen weggooien is zonde, zegt ze. "Het is natuurlijk een heel complex en niet-sexy probleem. Maar het gaat wel iedereen aan, want iedereen heeft een telefoon."

Afvaltelefoons uit Afrika
De telefoons die Nowa gebruikt, komen van Closing the Loop. Dat bedrijf haalt afvaltelefoons uit Afrika om in Europa te recyclen. Dat is niet ideaal, erkent oprichter Joost de Kluijver, maar in Afrika is geen fabriek die dat op een verantwoorde manier kan doen.

"Het beste is altijd om niet te vervoeren. Maar als je bekijkt wat het alternatief is, telefoons die bijvoorbeeld in een land als Ghana blijven, dan is het heel simpel", zegt De Kluijver. "Elektronisch afval daar veroorzaakt ontzettend veel schade: gezondheidsschade, het wordt gedumpt, maar dus ook milieuschade."

Grondstofcompensatie
Het hogere doel is helder voor De Kluijver: de telecomsector afvalvrij maken. Daar probeert Closing the Loop aan bij te dragen door middel van grondstofcompensatie. De telefoons die klanten van het bedrijf kopen, compenseert Closing the Loop door oude afvaltelefoons te recyclen.

Om het hogere doel te bereiken probeert De Kluijver ook andere partijen uit de sector mee te krijgen, waaronder verkopers en producenten van telefoons. "Deze sector, telefonie, is eigenlijk wel de grootste kanshebber om als een van de eerste echt afvalvrij te worden, wat zou betekenen dat we ook een voorbeeld kunnen zijn voor andere industrieën. En dat is eigenlijk wel mijn grootste wens."