Ga naar Content
Noord-Holland

Illegaal aanbieden Uberpop kost Uber ruim 2,3 miljoen euro

8 maart 2019, 11.11 uur
Door: · Foto: ANP/ Remko de Waal

Taxidienst Uber moet ruim 2,3 miljoen euro betalen als straf voor het aanbieden van de dienst Uberpop. Via deze functie konden autobezitters zonder taxivergunning toch bijverdienen als taxichauffeur.

Van juli 2014 tot en met november 2015 kon Uberpop in Nederland worden gebruikt. Destijds was er veel kritiek op de dienst omdat de chauffeurs zonder vergunning ritten reden en zo werk afnamen van reguliere taxichauffeurs. 

Al snel na de komst van Uberpop werd de dienst verboden en kreeg elke betrapte chauffeur een boete van vijftigduizend euro. Toch bleef Uber doorgaan met het aanbieden ervan. Voor de Inspectie Leefomgeving en Transport was handhaving moeilijk aangezien de dienst alleen aan vaste gebruikers werd aangeboden. 

Lees ook: Amsterdam wil strengere controles op chauffeurs Uberpop

Toch besloot Uber in 2015, vanwege de grote weerstand in de politiek en in de taxibranche, te stoppen met Uberpop. Nu wordt het bedrijf dus alsnog bestraft voor het aanbieden van de dienst tijdens deze periode.

Lees ook: Taxibedrijf Uberpop stopt ermee

Uber en het Openbaar Ministerie hebben een schikking getroffen. Uber betaalt een boete van iets meer dan 2 miljoen euro en staat bijna 310.000 euro aan inkomsten af. Dat is het geld dat chauffeurs aan Uber moesten betalen als commissie. In totaal betaalt Uber dus 2.334.409 euro aan justitie.

Werkstraf
Degene die verantwoordelijk was voor het uitrollen van Uberpop in Nederland heeft eerder al een werkstraf van 90 uur gekregen. Die is ook al uitgevoerd.

Na de bekendmaking van de schikking heeft Uber laten weten vastberaden te zijn het juiste te doen in de toekomst. "We hebben de manier waarop wij werken wereldwijd veranderd, waarbij integriteit voor ons centraal staat. We zijn vastberaden om een goede en verantwoordelijke partner te zijn voor steden. In 2015 hebben we de Uberpop-dienst stopgezet. Sindsdien werken we alleen met professionele chauffeurs die hun diensten aanbieden via uberX, Van en Black.''

UberPop was tussen juli 2014 en november 2015 beschikbaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!