Ga naar Content

Grote zorgen om landbouwgif op bollenvelden: "Ernstiger voor gezondheid dan gedacht"

Het spuiten met landbouwgif op de Nederlandse bollenvelden stelt veel meer omwonenden veel langer bloot aan pesticiden, dan tot nu toe bekend. Het zou ook om hogere concentraties landbouwgif gaan. Dat blijkt volgens Zembla uit een onderzoeksrapport.

"Op grond van dit onderzoek kan niet meer worden volgehouden dat het gif vooral op de velden blijft en zich niet verspreidt. Het onderzoek mag dan ook als zeer degelijk bestempeld worden", meldt toxicoloog Martin van den Berg tegen Zembla.

Tulpenkweker Arjan Smit vindt dat Zembla een voorbarige conclusie trekt, omdat het onderzoek van twee ministeries nog niet is afgerond. Ook zouden kwekers heel zorgvuldig met pesticiden omgaan en gericht op de tulpenbollen spuiten.

Lees ook: Steeds extremer weer brengt bollenteelt in gevaar: "Ook dit jaar slechte start"

"We spuiten met spuitdoppen die 95 procent drift reduceren. Dat houdt in: als je met een beetje wind of een beetje drift spuit, dat de middelen alleen op je gewas terechtkomen en niet zo fijn geneveld worden dat ze in de ruimte wegwaaien." Hoe het kan dat het gif toch op 250 meter van de tulpenvelden is gevonden, is volgens de kweker "een raadsel".

De 82-jarige Cor Koning is al twintig jaar een fel tegenstander van pesticiden op tulpenbollen. Zijn bewonersvereniging zette het onderwerp op de kaart. Hij vindt de bevindingen van Zembla zorgelijk. "Als je ziet dat het inderdaad in urine wordt gevonden. Via meting is aangetoond dat het ernstiger is dan we altijd dachten."

Gif in luiers
Het gif wordt ook teruggevonden in de luiers van baby's die op 250 meter afstand van de bollenvelden wonen. "Dit onderzoek laat zien dat er sprake is van verhoogde concentraties aan bestrijdingsmiddelen in de leefomgeving", zegt hoofdonderzoeker van het rapport Roel Vermeulen.

Het is nog niet duidelijk hoe gevaarlijk de pesticiden voor de volksgezondheid zijn. "De toelatingsnormen zijn zo enorm scherp dat je de schadelijkheid voor de volksgezondheid kan verwaarlozen. Het is in pure vorm niet gezond voor mensen natuurlijk, maar in de teelt kan je niet zonder. Als we geen gewasbescherming kunnen toepassen, wordt de schade voor de branche enorm", aldus Smit.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: