Ga naar Content
Noord-Holland

Noord-Hollanders niet echt trots op eigen provincie, wel op Johan Cruijff

11 maart 2019, 06.12 uur · Aangepast 11 maart 2019, 08.55 uur
Door: · Foto: ANP

In Noord-Holland zijn we trots op het dorp of de stad waar we wonen, maar met de provincie voelen we ons toch minder verbonden. Dat is een van de bevindingen uit een onderzoek van I&O Research, in opdracht van de NOS en NH Nieuws. Het bureau onderzocht het regio- en provinciegevoel van Nederlanders.

Een provincie-gevoel hebben Noord-Hollanders over het algemeen dus niet echt. Echt trots zijn ze ook niet op de term 'Noord-Hollander'. Dat gevoel wordt gedeeld door mensen uit de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Overijssel en Gelderland. We staan dus niet alleen. Maar waar is de gemiddelde persoon die in Noord-Holland woont dan wel trots op?

Lees ook: Onderzoek: wat is de trots van Noord-Holland? Toerisme, Ajax, nuchterheid of iets anders?

Brede blik
De Noord-Hollander kijkt vooral verder dan de provinciegrens. Veel mensen ervaren een trots gevoel als het gaat om Nederland. De Noord-Hollander geeft in het onderzoek vooral aan heel erg trots te zijn op Europa. Geen andere provincie is trotser op Europa dan Noord-Holland.

Lees ook: Haarlemmermeermuseum De Cruquius trots op UNESCO-erkenning: "Het kan niet op!"

Als Noord-Hollanders dan toch iets moeten kiezen waarop ze trots zijn, antwoorden veel mensen: de zee, de kust en de duinen. De natuur staat voorop. Op de tweede plek is men vooral trots op de nuchterheid; dat geldt vooral voor jongeren. Ouderen geven gemiddeld meer om de natuur.

Van Cruijff tot Borsato 
De vraag "Wie is de grootste provinciegenoot?" is door de meeste Noord-Hollanders beantwoord met Johan Cruijff en Eberhard van der Laan, gevolgd door Marco Borsato.   

Lees ook: Onderzoek: voel jij je meer Noord-Hollander, Nederlander of toch een trotse Europeaan?

In totaal hebben meer dan 20.000 Nederlanders meegedaan aan het onderzoek. Hiervan kwam zes procent uit Noord-Holland. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!