Zaanstreek-Waterland

Grootste zonnedak Zaandam in bedrijf

7 maart 2019, 17.30 uur · Aangepast 8 maart 2019, 09.13 uur

NH Nieuws

ZAANDAM - De loodsen van hout- en bouwleverancier TABS Holland zijn volgelegd met bijna 9000 zonnepanelen. Met 18.000 m2 is het voorlopig het grootste zonnedak van Zaanstad. Directeur René Olsthoorn is trots op het dak dat duurzame stroom produceert.

"Het is mooi dat je met zonnepanelen geld kunt verdienen en dat je bovendien groene stroom kunt leveren aan honderden Zaanse huishoudens". Burgemeester Jan Hamming prijst de groene ambities van het bedrijfsleven. Hamming vindt dat de gemeente 'de Haarlemmer olie' moet zijn, om dit soort projecten mogelijk te maken.

Personeel
TABS Holland directeur Olsthoorn is trots op het groene imago van zijn bedrijf. "Het is deels een verplichting maar het is ook ons aandeel in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor bedrijven is het tegenwoordig een 'must' om duurzaam te werken". Daarnaast blijkt dat het personeel het zonnedak erg waardeert. 

Halvering
Een kille rekensom leert bedrijven dat het met subsidie lonend is om de daken van enorme bedrijfshallen vol te leggen met zonnepanelen. René Olsthoorn becijfert dat de prijs voor stroom  nu gehalveerd wordt. Dat betekent niet dat het hout goedkoper wordt want zonnepanelen zijn een manier om de bedrijfskosten te drukken. 

Imago
Voor bedrijven blijkt de portemonnee een belangrijke drijfveer om zonnepanelen aan te schaffen maar het levert daarnaast ook een vriendelijk groen imago op, en dat is mooi meegenomen. De loodsen van TABS Holland aan de Symon Spiersweg in Zaandam liggen vol met zonnepanelen en nu zijn de andere vestigingen in Nederland aan de beurt.