Ga naar Content

Meet-up: Gemeente bepaalt zelf wel wat en waar gebouwd mag worden

De woningnood binnen onze provincie is inmiddels iedereen wel duidelijk. Maar hoe de tekorten opgelost moeten worden, daar is niet iedereen het over eens. In Schagen wil wethouder Jelle Beemsterboer bijvoorbeeld graag extra gas geven, maar loopt dan regelmatig tegen regels van de provincie aan.

"Ik heb mensen die vanwege handhaving uit een recreatiewoning werden gezet, zien slapen in hun auto of naar de daklozenopvang moesten" vertelt Beemsterboer, "Het woningbouw-debat hoort te gaan over mensen. Wat ik tegenkom, is dat gescheiden stellen nog jaren bij elkaar moeten blijven wonen, jonge mensen die in hun eigen dorp samen willen gaan wonen maar nu noodgedwongen bij hun ouders moeten blijven"

In het winkelcentrum van Schagen gaat de wethouder in debat met Zita Pels, lijsttrekker voor GroenLinks in de provincie. "Ik denk dat we het probleem met elkaar delen", zegt zij. "We moeten zorgen dat er zo snel mogelijk betaalbare woningen en huurwoningen worden gebouwd en dat er voor iedereen een plek is. We kijken dus hetzelfde naar het probleem, alleen iets anders naar de oplossing."

Wie heeft de regie?
De grote, onderliggende vraag is wie er nu eigenlijk de regie heeft over de woningbouw. Zijn dat de gemeentes, die snappen hoeveel woningen er waar bij moeten komen? Of moet de provincie het overzicht bewaren om wildgroei te voorkomen?

"Moet de democratie in Noord-Holland, met 2,8 miljoen inwoners onder wie heel veel uit Amsterdam, zich bemoeien met één woning in Oudesluis en tien woningen in Warmenhuizen?", zegt Beemsterboer daarover. "Volgens mij is het een heel lokaal vraagstuk waarbij de gemeenteraad zelfs al aan de dorpsraad vraagt wat zij de beste bouwlocatie vindt."

"Het is heel goed dat de gemeente bij de dorpsraad kijkt wat nu eigenlijk de echte behoefte is", zegt Pels daarover. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat de provincie zorgt voor ons landschap en waakt dat er niet overal gebouwd gaat worden. Een groot probleem is dat projectontwikkelaars nu vaak bepalen of er wel of niet gebouwd gaat worden. Daar bouwen we niet voor." 

Een voorbeeld waar Schagen en de provincie elkaar tegen het lijf lopen is woningbouwproject Buitenvaart in Schagerbrug. Er zouden daar 40 nieuwe woningen moeten komen. De gemeente gaat, ondanks tegenstand vanuit de provincie, door met de ontwikkeling van het plan aan de rand van het dorp.

Tekst gaat door onder de video

Meet-up Schagen: woningproject Schagerbrug - NH Nieuws

Volgens Beemsterboer is het probleem met de ontwikkelaars in Schagen opgelost door strakke termijnen vast te leggen en desnoods boetes op te leggen als ontwikkelaars niet op tijd beginnen. GroenLinks ziet vooral kans om de woningnood binnenstedelijk op te lossen. "Er is net een convenant afgesloten met Alkmaar voor meer bouw. Maar we willen ook binnen kernen kijken of we op bedrijventerreinen of agrarische bestemmingen die vrijkomen. En dat zal maatwerk zijn."

Onder brug slapen
Volgens wethouder Beemsterboer is dat niet genoeg. Al die plekken zijn al bezet: "Wij komen langzaamaan voor de keuzen om of parkjes óf een hertenkamp om te zetten naar woningbouw of een akker aan de rand van een dorp te gebruiken. Natuurlijk wel met respect, we gaan niet tegen de duinen of in een natuurgebied bouwen. Maar je kunt mensen niet onder de brug laten slapen."

"Er is al een onderzoek geweest dat uitwijst dat we het binnenstedelijk kunnen oplossen en dan nog ruimte overhouden", zegt Pels. Daarnaast is het buiten de deur houden van projectontwikkelaars in buitengebieden haar speerpunt. "Wij willen de natuur die we hebben, en die is al heel erg schaars, beschermen." 

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.
Foto: NH