Ga naar Content
Amsterdam

Amsterdamse kolencentrale sluit volgend jaar al de deuren

7 maart 2019, 14.34 uur
Door: · Foto: ANP Foto

De kolencentrale van Nuon in Amsterdam bij Westpoort sluit volgend jaar al. Dat is een van de maatregelen die het kabinet neemt om de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen en te voldoen aan de doelen in de Urgenda-klimaatzaak, bevestigen bronnen op het Binnenhof na berichtgeving van RTL Nieuws.

Dat daarbij gekeken wordt naar de in 1994 in bedrijf genomen Hemwegcentrale, is geen verrassing. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) maakte er in november al "geen geheim" van dat het vervroegd sluiten van oude kolencentrales bij het kabinet op tafel lag. Vorig jaar was al besloten dat de Hemwegcentrale en de even oude Amercentrale bij Geertruidenberg uiterlijk eind 2024 dicht moeten.

Urgenda-klimaatzaak
Nederland heeft beloofd de uitstoot van CO2 in 2030 bijna te hebben gehalveerd ten opzichte van 1990. Volgens duurzaamheidsorganisatie Urgenda gaat dat nog niet snel genoeg, en zowel de rechtbank als het gerechtshof ging daarin mee. Daarom moet het kabinet extra maatregelen treffen om al volgend jaar een afname met een kwart te hebben bereikt.

Kosten nog niet duidelijk
Hoeveel het de overheid kost om de Hemwegcentrale een paar jaar eerder te laten sluiten, is nog onduidelijk. Nuon heeft al eerder aangegeven te willen meewerken, maar wil wel compensatie voor investeringen die door de vervroegde sluiting niet meer terug kan worden verdiend. Daarnaast moet er geld komen voor een sociaal plan voor de circa tweehonderd werknemers.

Lees ook: Kolencentrale Hemweg uiterlijk 2024 dicht.

Nuon deed twee jaar geleden zelf al een voorstel voor het sluiten van de centrale en eiste daarbij 55 miljoen; 10 tot 15 miljoen om de centrale te sluiten en 40 miljoen om de werknemers op te vangen.

Grootste vervuiler
Van alle kolencentrales staat de centrale aan de Hemweg het hoogst op de lijst om gesloten te worden. Het is de oudste centrale en daarbij ook de grootste vervuiler. 

Lees ook: Tony's Chocolonely biedt ook één miljoen voor Hemwegcentrale

In modernere centrales is het mogelijk om bijvoorbeeld landbouwafval, ook wel biomassa, te verbranden om daarmee energie op te roepen. Dat kan aan de Hemweg niet.

Drie modernere centrales, twee op de Maasvlakte en een in de Eemshaven, krijgen nog wat langer respijt. Zij moeten uiterlijk in 2030 de deuren sluiten, of overgeschakeld zijn op alternatieve brandstoffen. Vanaf dat jaar wordt het verboden om door middel van de verbranding van steenkool elektriciteit op te wekken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!