Ga naar Content
Amsterdam

Advocaten Holleeder beginnen vandaag aan pleidooi

7 maart 2019, 06.42 uur
Door: · Foto: HFV/Michel van Bergen

In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp beginnen de advocaten van Willem Holleeder vandaag aan een vijf dagen durend pleidooi. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 1 maart een levenslange gevangenisstraf tegen de 60-jarige Holleeder.

Volgens het OM zit Holleeder achter een aantal liquidaties in de onderwereld en vormde hij samen met de criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis een driemanschap dat over leven en dood beschikte. Soerel kreeg eerder levenslang voor zijn leidende rol bij twee van de liquidaties, Hillis werd in 2011 doodgeschoten.

Lees ook: OM eist levenslang tegen Willem Holleeder

Holleeder heeft alle beschuldigingen ontkend. Volgens zijn raadslieden, Sander Janssen en Robert Malewicz, heeft het OM de strafeis onderbouwd met "een vrij algemene, enigszins eenzijdige en versimpelde versie" van het beschikbare bewijsmateriaal. Het OM heeft voor het bewijs onder meer de verklaringen van Holleeders zussen Astrid en Sonja gebruikt.

Lees ook: Openbaar Ministerie: voor alle moorden van Holleeder is bewijs geleverd

Het OM meent dat Holleeder zijn leven lang "een spoor van ellende, verdriet en ontreddering heeft achtergelaten’’ en dat hij ,,de dood als bagage achter zich aan lijkt te slepen." Levenslang moet recht doen aan het leed van de nabestaanden en duidelijk maken dat de samenleving "geen genoegen neemt" met personen als hij, aldus de officieren van justitie.

Persofficier Justine Asbroek legt uit waarom het OM levenslang heeft geëist tegen Willem Holleeder:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.
💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!