Ga naar Content

Vogelbescherming start petitie om tot actie aan te sporen: "Red de boerenlandvogel"

De grutto, de scholekster en de kievit hebben het zwaar. De afgelopen jaren is de populatie van deze weidevogels namelijk dramatisch afgenomen. Dat geldt ook voor de tureluur, de slobeend en de wulp. Vogelbescherming Nederland is daarom met een petitie begonnen om de provincie Noord-Holland tot actie aan te zetten.

Mark Kuiper van NatuurBeleven is verantwoordelijk voor het natuurbeheer van het gebied onder het Noordzeekanaal.  Samen met de boeren zet hij zich daar in voor de weidevogels. Bij het Landje van Geijsel, net ten zuiden van de A9 bij Ouderkerk, laat hij zien hoe het ook kan. Al bijna twintig jaar laat boer Jan Geijsel in februari zijn land onderlopen. Dit doet hij voor de vogels, zodat ze na een lange tocht uit Afrika neer kunnen strijken en op krachten kunnen komen.

Nationaal symbool
Volgens Mark Kuiper moeten veel meer boeren een weiland onder water zetten. De grutto is namelijk ons nationaal symbool: "Op een populatie in IJsland na, komt de grutto alleen in Nederland voor. Dat moet je koesteren."

Alleen zijn ondergelopen weilanden niet genoeg. Als de grutto in mei gaat broeden, moeten er beschutte en voedzame velden beschikbaar zijn. Een actieplan zou daarvoor kunnen zorgen. Wilt u ook de petitie tekenen? Dat kan via deze link.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: